„ЗОПАС“ ОПОРАВИО ЛОКАЛНУ ПРИВРЕДУ

  • ЗАХВАЉУЈУЋИ НОВОЈ ФАБРИЦИ ПОВЕЋАН ГРАДСКИ БУЏЕТ И СМАЊЕНА НЕЗАПОСЛЕНОСТ
  • На основу пореза на зараде локална каса до сада је приходовала око 40 милиона динара, а исплаћено је више од 550.000 евра за закуп простора- наведено у Извештају

Анализа пословање Компаније „Зопас“, која се нашла пред одборницма Градске скупштине, још једном је потврдила значај и величину остварене привредне инвестиције. Компанија је основана 6. априла 2016. године и сада запошљавања више од 600 суграђана, док је план да се запосли између 800 и 1.000 радника. Оснивачки улог је био 1,3 милиона евра, а локална власт откупила је бившу Ауто-кућу у којој се сада у закупу налази „Зопас“, рекао је Станислав Вујчић, секретар Секретаријата за развој и управљање инвестицијама.

– Сва улагања у овај објекат су улагања у градску имовину. Уговорна обавеза Компаније „Зоппас“ у вези са запошљавањем је испуњена. Испуњене су и обавезе улагања у грађевинске и електро радове. Град Кикинда уложио је 30 милиона динара, а италијански инвеститор преко милион евра без опреме – образложио је Вујчић.

Фирма „Зопас“ допринела је да се смањи број незапослених суграђана, али и да плате достигну просек који има Покрајина, јер је у јануару просечна зарада у Кикинди била 46.666 динара.

– Пре доласка „Зопаса“, имали смо око 6.000 незапослених у граду, а сада је тај број око 3.500. На основу пореза на зараде, локална каса до сада је приходовала око 40 милиона динара, а исплаћено је више од 550.000 евра за закуп простора – рекао је Вујчић.

Производња у „Зопасу“ одвија се на 5.433 квадрата, а од Града Кикинде откупио је и некадашњи „Опелов“ магацин резервних делова од 972 квадрата. Започета је и изградња нове фабрике на додатних 6.500 метара квадратних која ће бити завршена до октобра ове године. 

У „Зопасу“ већ ради више од 600 Кикинђана, са планом да их ускоро буде до 1.000