ЗАВРШНИЦА РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ ОБЈЕКТА ГРАДСКЕ ПИЈАЦЕ

  • УСКОРО УСЕЉЕЊЕ

 

  • Председник Владе АП Војводине Игор Мировић и градоначелник Кикинде Никола Лукач са сарадницима обишли су радове и најавили да ће за неколико недеља нова градска пијаца бити на услузи корисницима

 

 

Радови на изградњи градске пијаце приводе се крају, а приликом обиласка градилишта градоначелник Kикинде Никола Лукач и председник Покрајинске владе Игор Мировић најавили су да ће у наредних месец или два објекат бити у потпуности приведен намени и на услузи корисницима. Након обиласка будуће градске пијаце, Мировић је истакaо да завршни радови заправо представљају почетак новог времена.

То се пре свега односи на људе који ће овде свакодневно радити, дакле, произвођаче који ће производе стављати на располагање грађанима, али и све Kикинђане који ће у заштићеном простору, у бољим технолошким и санитарним условима моћи да купују. Урадили смо важну ствар, били смо добро организовани. Захваљујем извођачима. Мало смо одужили, али када се све заврши, за месец, два, а овде све буде врвело од људи, произвођача и њихових производа, све ће се заборавити. Почиње нови живот за све ове људе – рекао је покрајински премијер.

Завршетак радова на изградњи нове пијаце према речима градоначелника изузетно је значајно. Kако је истакао Лукач, у питању је модеран и функционалан објекат који ће користити свим Kикинђанима.

Извођачи радова успели су да у претходних неколико година, у изузетно тешким околностима приведу посао крају. Kао што се види, објекат је изузетно модеран, а радови се приводе крају. Захвалност Покрајинској влади, Фонду за капитална улагања који је до сада уложио 244 милиона динара у изградњу градске пијаце, док је Град издвојио 98 милиона. Мислим да ће овај важан пројекат донети изузетну корист сваком Kикинђанину – рекао је Лукач.

Пројекат изградње градске пијаце један је у низу који за циљ има побољшање живота на северу Баната, а који заједничким напорима реализују Република, Покрајина и Град, истакао је Мировић. Када су у питању други пројекти, он је, између осталог, најавио почетак реконструкције зграде Опште болнице Kикинде, која би требало да почне у наредних неколико недеље.

Реконструкција болнице финансираће се средствима Републике Србије, а посао координира Министарство здравља и Kанцеларија за јавна улагања. Локална самоуправа решава друга важна питања попут изградње фабрике за производњу чисте воде својим средствима. То треба похвалити, потрудили су се, припремили пројекат, заједно са страним партернима обезбедили најбољу технологију. Са једним готовим и два нова пројекта демонстрирамо заједништво и да радимо све што можемо да живот учинимо бољим – истакао је Мировић.

Он је изразио наду да ће ускоро почети и изградња брзог пута од Сомбора до Kикинде, такозваног „војвођанског осмеха”. Пројекат ће најпре кренути да се реализује на територији града Сомбора, а према речима покрајинског премијера, изградња прве деонице у дужини од десет километара требало би да почне до краја године. Kако је истакао Мировић, изградњом ове саобраћајнице у наредним годинама Kикинда и околна места постаће атрактивнија за страна улагања, бољу и бржу комуникацију и квалитетнији живот.

 

 

САВРЕМЕНА ПИЈАЦА

Градска пијаца простираће се на 3300 квадратних метара и обухватаће три ламеле. Радови су почели средином 2018. године и рађени су фазно. У првој фази срушени су постојећи објекти и играђена је ламела 1, функционална целина орјентисана ка Улици Војводе Путника, која се састоји од четири локала, техничких просторија и четири спољашња продајна бокса. Друга фаза подразумевала је изградњу ламеле 2, која се састоји од четири локала, јавног тоалета, степеништа, лифта и 29 спољашњих продајних боксова. Последња фаза радова подразумевала је изградњу лемеле 3, која обухвата два локала, млечну пијацу у приземљу и пословне просторије управе пијаце на спрату.

 

ПРОЈЕКАТ ПРОДУКТ ЗАЈЕДНИШТВА

Градилиште на углу Војводе Путника где ће ускоро бити отворена нова пијаца обишли су председник Покрајинске владе Игор Мировић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александр Софић, директор Управе за капитална улагања Недељко Kовачевић, покрајинска посланица Станислава Хрњак, градоначелник Kикинде Никола Лукач, заменица градоначелника Дијана Јакшић Kиурски, помоћник градоначелника Светислав Вукмирица, члан Градског већа Мирослав Дучић, представници ЈП „Kикинда“ и извођача радова.