ЗА ЛЕПШЕ И БОЉЕ ВРТИЋЕ И ШКОЛЕ

  • КОНСТАНТНА УЛАГАЊА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ У ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНЕ УСТАНОВЕ
  • Градоначелник Кикинде обишао радове у вртићу „Плави чуперак“ и ОШ „Јован Поповић, за које је из буџета Града издвојено више од 16 милиона динара

У вртићу „Плави чуперак“ у току је адаптација санитарних чворова, кухиње и замена подова. Окончањем ових радова деци ће, поред боље атмосфере, бити обезбеђени квалитетнији и безбеднији услови боравка у вртићу, рекла је директорица Предшколске установе „Драгољуб Удицки“ Светлана Милић.

Плави чуперак је највећи објекат који Предшколска установа има. Најчешће је домаћин гостима који долазе са стране, у њему се реализује највише пројеката, промовише рад васпитача. У њему већ 15 година живи и ради дечји хор „Чуперак“. Овај вртић је носилац четворке, највише оцене екстерне контроле Министарства просвете, коју смо имали прошле године. Овим радовима подићи ћемо квалитет, дати мотив нашим васпитачима да у њему боље функционишу, а деци да радије бораве, рекла је директорица и додала да је у ПУ „Драгољуб Удицки“ уписано око 1500 деце, а вртић „Плави чуперак“ похађа око 200 малишана у десет васпитних група, од којих су три јаслене.

Санација водоводних и канализационих инсталација, гиспарски, керамичарски, подополагачки, молерски и радови на електроинсталацијама биће завршени до краја јула. Средства за ове радове, у износу од 14 милиона динара, обезбеђена су из буџета локалне самоуправе. Градоначелник Кикинде Павле Марков, обилазећи радове на реконструкцији вртића, изразио је посебно задовољство што ће ови радови допринети да се квалитет услуга које ПУ „Драгољуб Удицки“ пружа подигну на виши ниво.

Ова инвестиција ће нашој деци пружити квалитетније услове за боравак. Свако ко дође у овај вртић има шта и да види, а Кикинда може да се дичи испоштованим стандардима, које многи градови немају. Пре неколико година започели смо велику борбу са реконструкцијама, свим наслеђем који смо имали. Из године у годину то одмиче добро. Сигурно да ће и остали вртићи, који до сада нису, доћи на ред, рекао је градоначелник.

ПУ „Драгољуб Удицки“ има 18 вртића, од којих девет ради у граду, а остали су у селима. У наставку улагања у обејкте ове установе, прироритет је вртић „Пчелица“, где се реализује „Монтесори” програм. Према речима Светлане Милић, договори са Градом око израде пројектно-техничке документације за реконструкцију овог објекта већ су започети. Када су у питању села, исказана је потреба за изградњом вртића у Иђошу и Руском Селу, где ПУ „Драгољуб Удицки“ користи просторије Месне заједнице, односно Основне школе.

Новом фасадом у нову школску годину

Завршетком треће, која је уједно и последња фаза радова, санација фасаде зграде Основне школе „Јован Поповић“ биће комплетно завршена. Реконструкција фасаде започета је пре две године, средства су на почетку обезбеђена из покрајиснког буџета, да би радови у другој и трећој фаза били финансирани из локалног буџета. Пема речима директорице ОШ „Јован Поповић“ Јелене Крвопић, у фасаду школе није улагано од 1950. године.

Први пут после толико времена озбиљно се приступило њеној реконструкцији. Фасада је довела у питање и безбедност ученика, запослених и пролазника. Сматрам да је ово једна од највећих санација. Чини се да смо годинама били заборављени, али је у претходном периоду реализовано више улагања локала у нашу стару даму“,  рекла је директорица Јелена Крвопић.

У ОШ „Јован Поповић“ у претходном периоду санирано је двориште, а након завршетка радова на фасади, последње веће улагање односиће се на санацију крова фискултурне сале. Према речима градоначелника Кикинде Павлa Марковa, фазним радовима стигли су до пред сам краја реконструкције овог објекта.

Ова школа биће комплетно реконтруисана. Остаје део у фискултурној сали и видећемо да наредне године то и урадимо. Ово све се уклапа у наш план реконструкције свих установа, свих важних инфраструктурних објеката који се налазе у Кикинди. Како сам и раније најављивао, ми ћемо то завршити и мислим да на овај начин испуњавамо оно што смо рекли, рекао је градоначленик Кикинде и додао да је за трећу фазу санације фасаде Ош „Јован Поповић“ издвојено око 2,3 милиона динара из градског буџета.

Основну школу „Јован Поповић“ похађа 336 ученика. Први разред уписало је 44 ђака, који ће бити распоређени у два одељења.

 

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ЛЕТЊИ БОРАВАК У ВРТИЋИМА

За боравак у вртићу током лета ове године пријављено је преко 200 деце, што је према речима директорице досадашњи рекорд.

У првом моменту планиран је рад у два објекта, али пошто се број деце ипак смањио, тренутно ради вртић „Колибри“. Међутим, ако буде потребе, отворићемо и вртић „Наша радост“, рекла је Светлана Милић.