XVIII. Népművészeti tábor

  • Ősi mesterségeken keresztül a barátkozásig

Július végén és augusztus harmadikával bezárólag Kisoroszon ez az egy hét alatt kellő képpen megtelt a Tájház udvara és minden helyisége gyerekekkel.

Az idén 18. alkalommal szervezték meg a Népművészeti hagyományőrző tábort, amelynek a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ a szervezője, a helyszíne pedig a tájház és környéke, illetve a szórványközpontnak is emlegetett épületkomplexum. Talpai Sándor, a központ elnöke elmondta, hogy elsősorban arra büszkék, hogy nagykorúvá váltak és hogy az elvándorlás ellenére is szép számban voltak jeletkezők, résztvevők a táborban.

A tábort meglátogatta Stanislava Hrnjak is, a városi közgyűlés elnökasszonya. A gyerekeket megajándézta labdákkal – amiből sose nincs elég – és egy édességkosárral. Stanislava elmondta, hogy nagy örömmel tölti el a városi vezetőséget az a tény, hogy az ilyen jellegű táborok fenn maradnak és hogy mindig van érdeklődő. Hozzátette, hogy az önkormányzat mindig is támogadta ezt a rendezvényt és továbbra is így fog tenni, mert szükséges megbecsülni a jó és minőséges munkát.

Az idei hagyományőrző táborban mintegy hetvenöt gyerek vett részt, akik helybeliek, illetve a környék szórványvidékéről jöttek, voltak táborozók Nagykikindáról, Tordáról, Magyarcsernyéről is, de sokan jöttek vidékről, vagy épp külföldről, akik a nagyszülőknél vannak látogatóban, de szívessen vesznek részt a műhelymunkákon, szabadidős foglalkozásokon, illetve új barátságok kötődnek.

A Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnökétől megtudtuk, hogy az idén is volt gyöngyfűzés, kézimunkázás, hímzés, szövés, csuhézás, kosárfonás, agyagozás, korongozás, nemezelés. A délutánok folyamán játékokat tartottak, volt kvíz is, utolsó este zajlott le a Ki mit tud? elnevezésű bemutatkozás, de ugyanakkor ügyességi, csapatépítő játékok is voltak.

Augusztus 3-án esti tábortűzzel valójában lezárul a munkafolyamat, ám a gyerekek alkotásait vasárnap tették közszemlére, egy kiállítás keretében láthatta mindenki a tábor gyümölcseit. Erre a tárlatra meghívták a szülőket, a nagyszülőket, de ugyanakkor folyamatban volt a 11. Gulyásfőző fesztivált is, melynek színhelye ugyancsak a Tájház volt. A rendezvény délután két órakor kezdődött, volt élőzene is.

A tabor főtámogatója a nagykikindai önkormányzat, a Bethlen Gábor Alapítvány és a kisoroszi helyi közösség.