ВЕЛИКИ ДАН ЗА КИКИНЂАНЕ

  • У ЈЕДНОМ ДАНУ ОТВОРЕНИ МУЗЕЈ „ТЕРРА“ И НАРОДНА БИБЛИОТЕКА

 

Велики број званица и гостију из Републике, Покрајине, црногорске амбасаде, Градске управе, којима је домаћин био градоначелник Павле Марков, окупио се у уторак, како би присуствовали отварању Музеја „Тера”. Ово је дугоочекивани тренутак за све Кикинђане и поштоваоце модерне уметности, јер велике скулптуре од теракоте не праве се нигде на свету, осим, у нашем граду, речи су градоначелника Павла Маркова.

Модерна уметност створена у теракоти налази се у простору који има богату историју, у Мањежу, који је из 1895. године. Као и „Тера“ и овај простор за нас представља посебну вредност. Увек ћемо стати иза оваквих пројеката и није нас требало наговарати, да га подржимо и свим снагама заузмемо се, код Министарства културе, да треба да финансира завршетак музеја. Имамо јединствен музеј у свету и сви они који дођу у Србију и Кикинду и желе да виде нешто посебно биће гости овог места – рекао је Марков и додао, да ће се у наредне две – три године, заокружити улагања у културне институције. Он је додао да је планирана реконструкција још неколико културних установа у граду, како би показали да је улагање у културу нешто непроцењиво.

Слободан Којић, директор Центра за ликовну и примењену уметност „Тера“ није крио задовољство што је његов сан испуњен.

Једва сам чекао крај радова, јер сада можемо да се посветимо новим пројектима и грађењу бренда „Тера“. Имамо огроман потенцијал који треба да искористимо и радимо на томе. Већ смо добили акредитацију за отварање специјалистичких студија, а предстоји нам излазак на светско тржиште, како би акумулирано знање на тему великих теракота поделили са свима, који желе да се усавршавају на ову тему – навео је Којић.

Помоћница министра културе и информисања Александра Фулгоси додала је да је отварање Музеја „Тера“ велики дан за Србију јер је прошло доста времена од када је у нашој земљи отворен нови музеј.

Срећна сам због чињенице да је један овакав пројекат приведен крају и да је Србија добила простор по ком је јединствена у свету – изјавила је Александра Фулгоси.

Част да отвори Музеј „Тера“ припала је Мирославу Штаткићу, покрајинском секретару за културу, информисање и односе с верским заједницама.

Скулптуре од теракоте само се у Кикинди праве на овај начин. Познајем и поштујем рад у „Тери“ – саопштио је Штаткић.

Осим новог музеја у Кикинди је отворена и потпуно адаптирана зграда библиотеке, најстарија установа културе у граду и једна од десет најстаријих у Србији. Директорица Радмила Перовић рекла је да је ово најважнији дан у њеној каријери.

 

Кикинђани, наши корисници,коначно имају модерну библиотеку која сада може да се посвети новим садржајима јер имамо услова за то – поносно је додала Радмила Перовић.

Библиотека је основана 1845. године и налази се у згради која датира из 19. века. Више година трајала је њена санација и сада је коначно и завршена. Градоначелник Павле Марков обраћајући се присутнима у овом монументалном здању нагласио је да је ово важан дан за Кикинду.

Важно нам је да је после дугогодишње небриге Библиотека сада завршена и спремна да пружи читалачкој публици све што може.Хоћемо да покажемо колико су овакви пројекти из области културе важни за Кикинду и све њене грађане – закључио је Марков.

И Александра Фулгоси сагласна је да је култура важан сегмент у животу сваке заједнице.

Завршетком радова стекли су се услови за квалитетније обављање библиотечке делатности – казала је Фулгоси.

Средства у износу 32 милиона динара за радове у Народној библиотеци и Музеју „Тера” добијена су на конкурсу „Градови у фокусу” на ком је Град Кикинда конкурисао код Министарства културе и информисања.