ВАКЦИНУ ПРИМИЛО 13.438 КИКИНЂАНА

  • Највећи број грађана примио је вакцину произвођача „Синофарм“, потом „Фајзер“, па „Спутњик“, а „АстраЗенека“ је тек почела да се дистрибуира и током првог дана њене употребе, односно у уторак, вакцинисано је 177 особа

Кикинђани су показали велику заинтересованост за масовну имунизацију против вируса ковид-19, а у прилог томе говори и податак да је до краја уторка, 23. фебруара, вакцинисано 13.438 грађана. Другу дозу вакцине примило је 5071 особа, које су и добиле потврду о комплетној имунизацији.

Вакцинални пункт сада се налази само у Дому пензионера, у Улици Војводе Путника 37, где се у преподневним часовима ради ревакцинација, а поподне се дели прва доза. – Од уторка смо почели да делимо прву дозу вакцине АстраЗенека за грађанство, од среде је у оптицају поред те и Фајзерова. Тренутно немамо прве дозе Синофармових вакцина. Води се рачуна о дистрибуцији, али и о томе да нам се не укрштају вакцине на пункту. Ревакцина Спутњиком почела је данас, у четвртак – објаснила је Мира Пећанац, главна сестра Дома здравља.

Према њеним речима, посао масовне имунизације протиче у најбољем реду, спискови е Управе пријављених грађана се прате, а у складу са потребама и рад медицинских радника се прилагођава.  Оформљене су и екипе које обилазе пријављене грађане који су непокретни.

Апелујем на грађане да пријаве да су непоркетни само ако то заиста и јесу. Многе које смо обилазили затицали смо у баштама. Ми дајемо максимум да све урадимо и да стигнемо до сваке непокретне особе, али молим грађане да не злоупотребаљавају ту ставку. Коме је потребна помоћ при уласку у објекат вакциналног пункта, на рапсолагању су и инвладиска колица и рампа и теже покретне особе имају приоритет када дођу – истакла је главна сестра Дома здравља.

Највећи број грађана примио је вакцину произвођача „Синофарм“, потом „Фајзер“, па „Спутњик“, а „АстраЗенека“ је тек почела да се дистрибуира и током првог дана њене употребе, односно у уторак, вакцинисано је 177 особа. Када је у питању ревакцинација, другу дозу „Спутњика“, „Синофарма“ и „Фајзера“ грађани добијају после три недеље, док је за ревакцину „АстраЗенеком“ потребно сачекати 12 недеља.

НОВЕ МЕРЕ У ПЕТАК?

На седници Кризног штаба, одржаној у среду, 24. фебруара, нису усвојене нове епидемиолошке мере, али јединствен је став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донета на наредној седници штаба, у петак, саопштио је епидемиолог др Предраг Кон.

– У току састанка било је размена мишљења, различитих ставова, али дошли смо до јединственог става да се преко викенда мора предузети нешто, а остављено је да се то искристалише и припреми предлог који би у петак био усвојен – рекао је Кон новинарима након седнице, преноси Танјуг.

Он је навео да је јасно констатовано да су места одакле се преноси инфекција – ски центри, зимовалишта. Кон је истакао да се епидемиолошка ситуација и даље погоршава и да је неопходно максимално појачати контролу, која је, додао је, у последњих неколико недеља и била појачана.