У ТОКУ УКЛАЊАЊЕ МЕТЛИЦА НА СЕМЕНСКОМ КУКУРУЗУ НА ПАРЦЕЛАМА „АЛМЕКС КИНЂЕ”

  • ВРЕЛИНА МУЧИ СЕЗОНЦЕ
  • У зависности од потребе дневно на парцелама „Алмекс Кинђе” ради од 60 до 120 надничара. За осмочасовно кидање метлица заради се 1.200 динара

 

Почетком јула на парцелама „Алмекс Кинђе” почели су радови на уклањању метлица на семенском кукурузу. Овај посао, који се обавља ручно и свакодневно, трајаће до краја јула, а раде га надничари који имају могућност да на овај начин зараде 1.200 динара дневно.

Међу њима је Мирјана Гаврић, која први пут ради на „Кинђи”.

mirjana i snezana
Мирјана и Снежана

Незапослена сам и била сам приморана да пронађем начин да зарадим новац. За осмосатно радно време добија се 1.200 динара, а имамо паузу за јело. Дневно се почупа метлица на два и по реда, у зависности од тога колико их има. Почиње се у пет и ради се до 13 сати. Сваки посао је тежак на свој начин, али овде у атару најтеже је изборити се са високим температурама – каже Мирјана.

Њена другарица Снежана Мачкић такође каже да јој, као незапосленој, сваки динар који се заради- добро дође.

Посао није тежак и од пет до 11 сати се највише уради. Након тог времена почну високе темпратуре које нас успоравају – додаје Снежана.

Метлице се кидају на семенском кукурузу који на парцелама „Алмекс Кинђе” заузима површину од 240 хектара, а потребу за сезонцима објашњава руководилац Сектора Драган Малешевић:

Dragan Malesevic Kindja
Драган Малешевић

Технолошки процес је такав да се на семенском кукурузу уклањају метлице са мајчинске линије, за шта нам је неопходна сезонска радна снага. Посао је на половини и свака метлица мора да се отклони да би род био добар. Од ове године имамо машину за уклањање метлица кластрикс која нам је велика помоћ у раду. Уједно на овај начин смањују се трошкови за надничаре, а сигурност у производњи је већа. Ипак ниједна машина не може да замени људе, који морају да исконтролишу оно што је машина урадила – каже Малешевић.

У машину за чупање метлица уложено је 100 хиљада евра. У зависности од потребе, дневно на парцелама „Алмекс Кинђе” има од 60 до 120 надничара.

Сваке године све теже долазимо до надничара. Људи одлазе за бољим пословима, тако да је машина коју смо купили добродошла, јер смањује потребу за људском радном снагом. Позивм омладину да дође – напомиње Малешевић.

Ове године, за разлику од претходних, на кидању метлица има више младих у односу на старије суграђане.

На парцелама „Алемекс Кинђе” управо семенски кукуруз је са финансијске стране примарна култура. Ових дана завршена је и жетва пшенице.

Пшеница је одлично родила и просечан принос је 8,5 тона по хектару. Око 400 хектара је под сојом – пола семенска, пола меркантилна. Шећерна репа је на 150 хектара, колико има засејано и меркантилног кукуруза. Захваљујући временским приликама, културе овог момента изгледају одлично – рекао је Малешевић и додао да уколико буде суше, као прошле године, помоћ ће пружити заливни системи.

На једној парцели, након жетве сточног грашка, као други усев посејана је суданска трава коју заливамо и надамо се добром роду и приходу. Од хиљаду хектара у власништви „Алемекс Кинђе” 800 хектара је под заливним системима. У плану је да се на још око 150 хектара поставе ренџери. Прошле године обухваћено је 50 хектара колико се планира и ове  – закључио је Драган Малешевић.

Досадашње време било је веома добро за развој пролећних култура. Од сунцокрета се може очекивати пристојан принос без обзира на то да ли ће бити просечних падавина или не. Кукуруз за сада обећава добар род, али ће му у наредном периоду бити неопходне падавине.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *