У ТОКУ РЕКОНСТРУКЦИЈА ХОЛА И СТЕПЕНИШТА ГРАДСКЕ КУЋЕ

  • САНИРАЛИ КРОВ, ПРОНАШЛИ УМЕТНИЧКЕ СЛИКЕ
  • У току је санација и рестаурација хола и степеништа у Градској кући. Радови у унутрашњости зграде Скупштине града били су неопходни, због дугогодишњег прокишњавања које је довело је до оштећења крова једног од најпознатијих кикиндских здања, истакао је Љубан Средић, начелник Градске управе.

 

Након што је завршена реконструкција крова зграде дошло је до оштећења таванице у холу. Малтер је од влаге почео да отпада тако да је таваница представљала и опасност за све грађане – рекао је Средић и додао дасе за наредне године планира комплетна рестаурација и свечане сале која је доста оштећена о чему сведоче пукотине на таваници и зидовима.

MAJSTORI

На таваници у холу откривене су слике које ће бити конзервиране и заштићене. Све радове прате стручњаци Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице међу којима је и Горан Болић, конзерватор -рестауратор Међуопштинског завода.

Поред испитивачких радова, пратимо како се открива стара декорација јер је важно да се посао уради тако да дође до што мање оштећења. Уједно радимо рестаурацију уљаних зидних слика. У своду степеништа пронашли смо их осам. Градска кућа завршена је 1899. године и претпостављамо да су и слике настале у том периоду. Оне су еклектичке, вешто су насликане у маниру тог времена – истакао је Болић.

Слике су конзервиране, обављен је ретуш и на крају су лакиране, како би још дуго могле да украшавају зидове Градске куће. Планирано је да се отвори и део плафона у свечаној сали јер се претпоставља да је и таваница у овој просторији осликана.

За радове је из буџета локалне самоуправе издвојено 1,2 милиона динара, а извођач је фирма „Јумол“ из Суботице, која је била најповољнији понуђач на јавној набавци. Завршетак посла планиран је за 1. октобар. До тада, венчања која су се обављала у свечаној сали Градске куће, одржавају се у Народном музеју.

У ранијим годинама на објекту је реконструисан кров, замењена је столарија и урађена је спољна фасада зграде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *