У ТЕМИШВАРУ ДОДЕЉЕНА НАЈВИША ГОДИШЊА ПРИЗНАЊА САВЕЗА СРБА У РУМУНИЈИ

  • „ВИДОВДАНСКА ПОВЕЉА” КИКИНДИ
  • Како је образложено, повеља је проистекла из заслуга на унапређењу сарадње нашег града са Савезом Срба и суседном Румунијом у протекле три године

 

Једном годишње, Савез Срба у Румунији додељује „Видовданску повељу” најзаслужнијим појединцима, установама и срединама. Од шест овогодишњих лауреата, ово, највише признање српске националне мањине у Румунији, добио је и Град Кикинда.

laureati

Како је у недељу, 26. јуна, на Видовданској академији у Темишвару образложено, повеља нашем граду проистекла је из заслуга на унапређењу сарадње Кикинде са Савезом Срба и суседном Румунијом у протекле три године.

Сарадња са суседном земљом унапређена је у претходне три године што су препознали представници Савеза Срба у Румунији, који су Граду Кикинда доделили најзначајније признање „Видовданску повељу“, истакао је Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

Ognjan Krstic
Огњен Крстић

Од 1993. године Савез Срба у Румунији додељује значајним и знаменитим Србима и институцијама ову повељу. Кикинда је, нарочито последњих година спона са матицом која се обострано гаји и негује. Кикинда је заслужила ово признање и стала је у ред институција попут Града Новог Сада, Матице српске и других који су већ добили ово признање. Кикинда је светли пример и матичној држави, на који начин се треба односити према Србима у расејању – рекао је Огњан Крстић, председник Савеза Срба Румуније.

За Кикинђане Румунија је увек била њен први и најдражи комшилук.

Отварањем међународног граничног прелаза Наково – Лунга створени су услови да сарадња између два народа буде још боља, рекао је Бранко Бранковић, амбасадор Републике Србије у Румунији.

Поред значаја Видовданске академије посебно ме је обрадовало што сарадња између Кикинде и Темишвара траје дуго година уназад, а перспективе су такве да ће она бити боља у наредном периоду. Обрадовало ме је што се сарадња одвија и на економском плану. Политика између Србије и Румуније је на виском нивоу и преостаје нам да тај ниво достигне и економска сарадња, у чему Кикинди желим пуно успеха – додао је амбасадор Бранковић.

У име Града Кикинде признање је у Темишвару примио Саша Танацков, члан Градског већа који је рекао да је жеља Кикинде да буде ослонац српској дијаспори у суседној и пријатељској држави.

VIDOVDANSKA POVELJA
Видовданска повеља нашем граду

 „Видовданска повеља” само је доказ многих корисних ствари које је градска власт урадила у протекле три године ради боље сарадње. Нама је посебно драго што је сарадња са Свезом Срба одлична јер мислим да они немају бољег ослонца од Града Кикинде. Кикинда је највећи српски град дуж румунско-српске границе и наш задатак је да овој заједници омогућимо да сачувају језик и традацију. Циљ нам је да у наредном периоду будемо чврст ослонац српској заједници у Румунији – истакао је Танацков.

У својој регионалној међународној политици, Кикинда је Савез Срба у Румунији, жупанију Тимиш и суседне пограничне румунске општине, поставила у спољнополитичке приоритете из области културе, образовања и јачања привредних и инфраструктурних веза.


КОРЕНИ ИСТИ, ВЕЗЕ – НЕРАСКИДИВЕ

Кикинду и Србе у Румунији везују заједнички корени. Давне 1750. године управо бивши граничари с подручја данашње Румуније, из Поморишја, кренули у неки бољи живот пут тадашње мочваре и пустаре коју је требало населити. Тако су први становници највећег севернобанатског града били преци данашњих житеља из Чанада, Семлака и Надлака. Кикинду и Темишвар повезује и железничка пруга изграђена 1857. године, којом је деценијама пролазио воз „Оријент експрес“, али и многе историјске личности какви су били владика Георгије Летић, писац Душан Васиљев. Бројне су и породичне везе између Кикинђана и српског становништва данашње Румуније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *