У СУСРЕТ НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ

  • ПОЧЕЛА ТРКА ЗА НАБАВКУ УЏБЕНИКА
  • На прагу нове школске године не чуде гужве у књижарама. Осим уџбеника, тражене су свеске, торбе и школски прибор.

 

Власник књижаре „Коцкица“ Мирољуб Радак истиче да се у нашем граду традиционално чека задњи моменат за набавку свега што ђацима треба.

Највише посла имамо око уџбеника за основце који су наручени и налазе се у књижари. Родитељи књиге могу наручивати до 20. августа, али тада су услови плаћања другачији. Гужве очекујемо и у спетмебру када ће средњошколци наручивати све оно што им треба за наставу – објаснио је Радак.

Наруџбине за куповину уџбеника примају и у „Службеном гласнику”, а осим у књижари, уџбеници се могу наручити и путем „Гласниковог” сајта.

Нове књиге коштају од 6.000, 7.000 динара за ученике од првог до четврог разреда, а од седмог до осмог су од 11.000 до 13.000 динара. Уџбеници за средњу школу су јефтинији, али нису толико тражени јер се средњошколци сналазе – купују половне књиге или их позајмљују.

Половне књиге продају се од 180 до 200 динара, а највише их има у СТР „Фамилија“. Кориштени уџбеници купују се и продају још од краја школске године.

На суму предвиђену за уџбенике треба додати и новац за свеске, школску торбу, оловке, гумице, бојице, штилорку. Процена је да је за опремање ђака потребно од 30.000 до 50.000 динара.


БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ

За предстојећу школску 2017/18. годину за бесплатне уџбенике из републичког буџета издвојено је 571.747.000 динара, а право да добију бесплатне књиге остварило је скоро двоструко више основаца него лане. У предстојећој школској години бесплатне књиге добиће око 86.000 основаца. Право на ову погодност, остварили су ђаци из материјално угрожених породица, основци са сметњама у развоју и инвалидитетом и основци који су треће (и свако наредно) дете у породици. Према најавама из Министарства, дистрибуција уџбеника је почела, а до првог септембра сва деца ће добити свој комплет.