У СЕДИШТУ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ОДРЖАН САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА

  • РУМУНСКИ ПОСЛОДАВЦИ ТРАЖЕ РАДНИКЕ
  • На берзи послова представљена понуда отворених радних места и могућности за запошљавање Кикинђана у Румунији и код румунских послодаваца у Србији

 

Више од 200 Кикинђана присуствовало је Сајму запошљавања који је организован у Регионалној привредној комори Севернобанатског управног округа. Берза рада, одржана у уторак у седишту РПК у Кикинди, део је пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније. Поред кикиндске РПК, у пројекту учествују Трговинско-индустријска и аграрна комора Жупаније Тимиш из Темишвара и Град Кикинда. Подршку Сајму запошљавања пружила је Филијала Националне службе за запошљавање.

Сајам је окупио двадесетак послодаваца из Румуније: BOSCH, Графопринт, Мода тим, Танспол, Смитфилд Румуниа, Легес, Хотел „Complex Zefir“, Rossini Sleeve, Профи, Недиа, као и кикиндске фирме „Zoppas industries Serbia“, „Le Belier“ и „Шоле“. Они су тражили аутоелектричаре, аутомеханичаре, механичаре пољопривредних машина, грађевинске раднике, столаре, браваре, зидаре и тесаре, завариваче, металоглодаче, руковаоце ЦНЦ машинама, ветеринаре и ветеринарске техничаре, куваре, конобаре, рецепционере и неквалификовану радну снагу.

На кикиндском Сајму запошљавања први пут у Србији представила се фирма BOSCH. Јања Димитријевић из румунског представништва рекла је да им треба чак 90 радника.

За рад у нашој фирми потребно је знање језика: немачког, француског, мађарског, шпанског, енглеског. Тражимо и незапослене са радним искуством који ће се преселити у Темишвар да би радили у нашој фирми – рекла је Јања Димитријевић.

Са друге стране фирми „Смитфилд“ највише требају неквалификовани радници, рекао је Лед Гјаца из Темишвара.

Фармери који за нас производе свиње су и српске националности. Језик неће бити препрека јер је и наш директор Србин из Румуније, Горан Панић. Требају нам и ветеринарски техничари, месари, возачи – истакао је Гјаца.

Највише поднетих биографија незапослени су оставили на штанду фабрике „Зопас“. Кармен Букатариу из сектора људских ресурса изјавила је да им добри радници увек требају.

Имамо од 200 до 250 радника у кикиндском погону. Њихова пеосечна зарада је 340 евра. Ради се у две смене. Размотрићемо све биографије. У зависности од потреба, неки незапослени ће радити у Кикинди, а неки у Румунији – открила је Кармен Букатариу.

Незапослени су донели своје биографије, а на лицу места разговарало се о могућностима. Међу њима је био и Иван Бркић.

Важно ми је да нађем посао. Не говорим лоше енгелски језик, а чуо сам да послодавци траже знање језика. Без посла сам већ три године – објаснио је Бркић.

 

ПОДРШКА ГРАДА

Сајам запошљавања отворио је члан Градског већа Миодраг Булајић. Он је истакао да оваква сарадња има изузетну важност и за Кикинду и за Темишвар.

Колико је интересовање за наше раднике говори то колико је послодаваца на овом сајму. Примарни циљ је да се смањи број незапослених и да на овај начин повежемо потенцијалне инвеститоре и из Србије и из Румуније – рекао је Булајић.

Јелена Митровић, директорица Филијале НСЗ, напоменула је да је са незапосленима обављена и обука за представљање страним инвеститорима.

Позвали смо више од 200 незапослених са наше евиденције да присуствују Сајму запошљавања. Важно је и да румунски послодавци виде потенцијале Кикинде – истакла је Јелена Митровић.

Директор Регионалне привредне коморе Севернобанатског управног округа Тибор Хорват додао је да се пројекат не завршава до следеће године.

Ускоро ћемо имати и обуку за 60 незапослених који ће учити румунски језик. Незапослени Кикинђани имаће прилику да буду и на Сајму запошљавања у Темишвару. Инфо-пултови у нашем граду и Темишвару обавештаваће о слободним радним местима и послодавце и незапослене- објаснио је Хорват.