У КИКИНДСКИМ АТАРИМА СУША УЗЕЛА ДАНАК

  • ТРОПСКО ВРЕМЕ УНИШТИЛО РОД

 

Суша која траје већ дуже време и екстремно високе температуре негативно су утицали на сунцокрет и кукуруз у кикиндском атару.

Зоран Симић из Пољопривредне стручне службе навео је да су високе температуре условиле да жетва сунцокрета буде завршена у делу атара, а приноси су веома лоши.

Право стање када је сунцокрет у питању знаћемо крајем следеће недеље. Тада очекујем да ће жетва ове ратарске културе достићи максимум. Киша и захлађење касно су стигли, тако да није било велике помоћи засејаним усевима – рекао је Симић.

Кукуруза је, традиционално, највише и под овом културом је 20.000 хектара. Он је претпео највећу штету тако да ратари не могу да рачунају да ће ове годне зарадити на златном зрном. Биће добро ако успеју да покрију трошкове сетве и агротехнике.

У неким деловима атара рода кукуруза неће уопште бити. Све што се скине са њива моћи ће да искористи само за силажу. Не сме ни да се искључи могућност да ће доћи до појаве токисна јер се на овкве временске услове прате и болести – упозорио је Симић.

И у осталим деловима Србије кукуруз је у лошем стању. Председник Удружења „Жито Србије“ Вукосав Саковић рекао је да ће род бити мањи за 3,5 милиона тона у односу на прошлу годину.

Шећерна репа за сада се добро држи, а право стање знаће се када почне кампања вађења слатког корена. Велики део репе је у заливним системима тако да је краљица ратарства добијала неопходну влагу.

И виногради у Кикинди одолевају тропском времену. У Удружењу винара и виноградара „Шасла“ очекују солидан род, око два килограма по чокоту.