У КИКИНДИ СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ФАБРИКА ГРЕЈНИХ ТЕЛА У КОЈОЈ ЈЕ ПОСАО НАШЛО 430 РАДНИКА

  • „ЗОПАС“ ПРОШИРУЈЕ КАПАЦИТЕТЕ
  • У Кикинди остварена прва „Зопасова“ инвестиција у Србији, улази у другу фазу реализације, којом ће у овој компанији у нашем граду бити упослено око 1.000 радника. Са условима у Кикинди, ефикасношћу локалне самоуправе, надлежних институција и квалитетним радницима, задовољни сви у руководству „Зопаса“. С друге стране, сарадњом са „Зопасом“ и брзином реализоване инвестиције задовољни у локалној самоуправи

 

Италијанска компанија „Зопас” прошлог четвртка је у Кикинди, и званично, отворила своју прву фабрику у Србији. У присуству Ђанфранка Зопаса, председника Групе „Зопас” и Федерика Зопаса, генералног менаџера Групе „Зопас”, најављено је проширење капацитета и отварање нових радних места. Догађају су, поред великог броја званица, присуствовали и председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар привреде Горан Кнежевић и градоначелник Кикинде Павле Марков. Кармен Русмир, јединствени администратор „Зопаса Румуније” и директорица „Зопаса“ у Србији, издвојила је три цифре које су везане за досадашњи рад фабрике, која тренутно запошљава 430 радника:

То су три дана за оснивање компаније, 30 дана за почетак производње и 300 запослених у првој години рада. Овде смо пронашли добру средину за реализацију инвестиције, у виду регионалних и националних власти. У Кикинди и околини смо пронашли квалитетну и добро обучену радну снагу. Они су и наша мотивација за проширење капацитета – рекла је она. Ђанфранко Зопас, председник Групе „Зопас”, одушевљено је признао да није могао да верује да ће, у року од само годину и по, фабрика у Кикинди овако изгледати.

 

Обраћајући се присутнима на отварању, градоначелник Павле Марков истакао је да свечани чин има и симболичку вредност, јер је „Зопас“ свој први погон отворио управо у објекту некадашње „Ауто-куће“, која је, док је пословала, била замајац једног од индустријски најразвијенијих градова бивше Југославије.

Кикинда је захваљујући компанији Зопас” добила великог и снажног партнера. Потписали смо уговор којим је дефинисана изградња нове фабрике и отварање нових радних места. Процењујемо да ће у наредних годину и по, Зопас” запошљавати око 1.000 радника. То ће бити завршетак друге фазе инвестиције, након које ће уследити трећа – рекао је градоначелник Кикинде Павле Марков и подсетио да је Кикинда у последњих годину дана, захваљујући оствареним резултатима, завредила награду Европске уније, неколико националних награда, као и признање за локалну самоуправу у којој се најбрже омогућује издавање грађевинских дозвола.

Градоначелник је подвукао да је ова инвестиција од почетка заједнички пројекат Града и „Зопаса“.

Кључ успеха је у томе што на инвеститора не гледамо као неког ко само доноси радна места и конкретне инвестиције, већ као партнера који ради на заједничком пројекту, на подизању читавог града – навео је Павле Марков.

Он је рекао да се локална самоуправа залаже за квалитет саме инвестиције и нагласио да је „Зопас“ у потпуности испунио ово опредељење.

Министар привреде Горан Кнежевић указао је да је Влада Републике Србије посвећена смањењу броја незапослених:

У последње три године је незапосленост смањена са 26 на 11,8 одсто, али наш крајњи циљ јесте да незапосленост буде испод 10 процената. Само у 2016. имали смо трговинску размену која је вредела више од 3,7 милијарди долара, а преко 600 италијанских фирми које раде у Србији запошљавају више од 20.000 људи – казао је Кнежевић.

Покрајински премијер Игор Мировић оценио је да је ефикасност нужна претпоставка за укупан економски раст ове компаније:

Стари објекти некадашње Ауто-куће претворени су у модерну фабрику. Морам да нагласим да је у Војводини, у првих девет месеци, забележен раст индустријске производње од осам одсто. Томе је допринела и компанија Зопас” – истакао је Мировић.

Зараде запослених у производњи крећу се у распону од 33.000 до 50.000 динара, у зависности од учинка и броја радних сати.


НОВА ФАЗА – НОВА ШАНСА

„Нове кикиндске новине“ од почетка су пратиле долазак „Зопаса“.

Од првих конкретних назнака да ће доћи до велике инвестиције, потписивања уговора прошлог пролећа, до прошлонедељног свечаног отварања и предаје писма о намерама за ново инвестирање и изградњу нове фабрике у Кикинди, са којом ће укупно бити запослено око 1.000 радника. Проширењем капацитета у нашем граду, „Зопас“ ће у Кикинди имати једну од својих највећих фабрика на свету, а треба знати да их италијански гигант има у 12 земаља, на три континента и запошљава више од 7.000 људи. По окончању друге фазе инвестирања и отварањем нових радних места, у великом обиму биће задовољени и капацитети расположиве радне снаге, махом женске. Подсетимо, на позив локалне самоуправе за рад у „Зопасу“, биографије је поднело око 1.700 заинтересованих.


СВЕТСКИ ГИГАНТ

Производи из погона компаније „Зопас“ покривају половину светских потреба свих врста електрогрејача за различите индустријске гране. Само прошле године из Румуније је извезено 54,6 милиона грејача. И сва производња остварена у Кикинди намењена је извозу.


ПРЕМАШЕНА ОЧЕКИВАЊА

Надлежни су најављивали да ће у првој пословној години у кикиндском „Зопасу“ бити 150 до 200 запослених и да ће временом, паралелно с проширењем производних капацитета, тек за три године „Зопас“ имати 400 запослених. Предвиђања, су тако, већ у првој фази инвестирања и у првој години, значајно премашена.