У ДОМУ ЗДРАВЉА РАДИ КОВИД АМБУЛАНТА ЗА СВЕ ОСОБЕ СА ДИСАЈНИМ ПРОБЛЕМИМА

  • ПО 15 ПРЕГЛЕДА ДНЕВНО

 

Центар за фебрилна стања и респираторне инфекције доступан је грађанима свакодневно од 7 до 22 сата. Такозвана „ковид амбуланта” налази се у Светосавској улици 53 и служи за преглед само пацијената који имају респираторне симптоме. У амбуланти раде лекари примарне здравствене заштите, међу којима је и Дуња Рончевић, доктор медицине .

У амбуланти има неколико бројева телефона на који грађани могу да позову. Након што их саслушамо, дајемо им савете и упућујемо их да ли да долазе на преглед или не. Приликом доласка пацијента, детаљно радимо епидемиолошку анкету и анамнезу о тегабама које имају. Пацијенту измеримо телесну температуру, пулсну оксиметрију, измеримо притисак, прегледамо ждрело, плућа. У зависности од његовог здравственог стања, одлучујемо да ли га шаљемо даље у ковид центар на даљу дијагностику и преглед или га упућујемо у кућну изолацију уз даље праћење његовог стања. Приликом упућивања пацијента у ковид центар, пацијент се смешта у одвојену просторију за изолацију. Позива се служба Хитне помоћи која их превезе у ковид болницу – рекла је др Дуња Рончевић.

Грађани који имају респираторне тегобе и повишену температуру, треба прво да позову неки од бројева: 062/885-18–76, 062/885-18-45, 062/88-51-215 и 0230/316-204. Ноћу од 22 до 7 часова ујутро у ковид амбуланти доступан је број телефона 062/8851215 за све савете и информације.

У дану имамо петнаестак прегледа. Пацијенти који долазе имају респираторне тегобе праћене температуром. Нису сви пацијенти који дођу оболели од вируса корона. Још увек је сезона грипа и прехлада, а долазе и сезонске алергије – напомиње др Рончевић.

Врло је важно да се пацијенти на време јаве, а температура је један од основних симптома. Др Рончевић саветује да се јаве све особе које имају кашаљ, кратак дах, отежано дисање, температуру преко 37 или 38 степени, бол у грлу.

И после полицијског часа грађани могу да дођу у амбуланту на преглед. Како не би имали проблема због кршења забране кретања, од лекара се добија папир да су били на прегледу.