ТУГА И НЕВЕРИЦА У НОВОМ МИЛОШЕВУ НАКОН ПОГИБИЈЕ ТРОЈЕ МЕШТАНА КОД ВИНЦАИДА

  • КОБНО СКРЕТАЊЕ НА РАСКРСНИЦИ

Враћајући се из посете Лази Станаћеву, који, након операције тумора, лежи у зрењанинској болници, погинули његова супруга Етелка (46) и  ћерка Дијана (21), као и рођени брат Радован (53), који је  управљајући „голфом два”, с магистрале неопрезно покушао да сиђе на споредни пут према свом селу, а потом се сударио с џипом „тојота”


ТУГА голема и још већа неверица у Новом Милошеву, након сазнања да је у саобраћајној несрећи у предвечерје 12. фебруара, у близини Винцаида, страдало троје мештана. Смрт су, у тренутку неопреза, у стравичном судару на магистрали Кикинда-Београд, нашли возач  „голфа два” Радован Станаћев (53), као и његова снаја Етелка (46) и ћерка јој Дијана (21). Њих троје враћали су се из зрењанинске болнице, након посете болесном Лази Станаћеву, Радовановом рођеном брату, Етелкином иначе мужу, а Дијанином оцу. Кући, међутим, нису стигли. Зла судбина сурово се поиграла с обе породице Станаћев.

У Радовановој кући на главном сокаку супруга Славица и син Зоран занемели од бола. Комшије редом долазе да изјаве саучешће. Види се да искрено жале домаћина. Несрећна жена у сузама. Не може да се пресабере и прихвати чињеницу да је остала без животног сапутника, с којим је мукотрпно градила паорско домаћинство:

Заједно смо провели 33 прелепе године. Не могу да схватим и прихватим да Радована више нема, нити да докучим како је могао на тој раскрсници да страда. Толико пута је туда, без икаквих проблема, прошао. Био је, сви овде знају, поуздан и пажљив возач. Ништа ми није јасно. Њих троје били обишли су нашег Лазу, који, након операције тумора, лежи у болници у Зрењанину. Радован је возио Лазиног „голфа”. Могли су да иду преко Новог Бечеја, али су се договорили да путују преко Башаида. Погинуше ту близу, надомак села

У дому Лазе Станаћева затичемо родбину покојне Етелке. Ћуте људи. Није им до разговра. Након мајчине и сестрине смрти, у кући остала само старија Лазина и Етелкина ћерка, двадесеттрогодишња Ксенија. Нисмо Ксенију дочекали да се врати из села. Отишла,  кратко објаснише присутни, да среди све око сахране мајке и сестре.

У Новом Милошеву о Етелки слушамо само лепе речи. Последњих неколико година радила је као продавачица у самоуслузи. Колегинице занемеле. Драгослава Кнежевић и Нада Вецштајн  искрено је оплакују.

Требало је да наша драга и добра Етелка данас ради у другој смени – дрхтавим гласом прича Драгослава.

Није дошла. Уместо ње стигла нам најтужнија вест и све нас до бола потресла.  Поштовале смо се овде, испомагале,  као праве другарице. Била је Етелка збиља вредна, марљива, пуна ведрине и оптимизма. Болесна сам, верујте, од туге за њом…

Ту је, у дућану „Банат”, и Лепосава Голушин. Хвали покојну Етелку.

Жена на свом месту. И радница, и домаћица, и комшиница. Баш сам се расплакала кад су ми јавили да су она, ћерка јој  и девер страдали.

За Дијану Станаћев новомилошевачка млађарија вели да је пленила лепотом, памећу, пристојношћу. Девојка за пример. Била је одликаш у зрењанинској Медицинској школи, па с истим еланом студирала   биологију на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Погину на прагу живота.

Још увек нема потпуне званичне иформације о трагичном удесу у којем је живот изгубило троје Станаћевих.  Извесно је да је „голф два“  долазио из правца Башаида, па застао на раскрсници испред Винцаида, на коју се надовезују споредни  путеви- с једне стране за Банатску Тополу, а с друге за Ново Милошево. А управо је Радован Станаћев, у настојању да се укључи на саобраћајницу према свом селу, скренуо улево. У том моменту из правца Кикинде, крећући се својом, десном,  страном, наишао је џип „тојота“ инђијских регистарских ознака и ударио у „голфа”.

Судар је, како нам је касније рекао возач џипа Радован О. (59), из Љутова, код Инђије, био изненадан, па самим тим и  неизбежан. „Голф” је, објаснио је, доспео у поље раскрснице, застао на тренутак, а онда, не пропустивши га, нагло скренуо улево  Грунуло је као да је бомба  експлодирала. Мајка и ћерка одмах су преминуле, док је Радован Станаћев, када су га ватрогасци на једвите јаде извукли из олупине, још давао знаке живота. Преминуо је, међутим, у  амбулантном возилу, у току вожње за кикиндску болницу.


САХРАНА У СРЕДУ

Троје Станаћева, наговестили су њихови најближи, биће 15. фебруара, сахрањени на православном гробљу у Новом Милошеву. Њихова тела одмах су, иначе, ради обдукције, превезена на Институт засудску медицину у Новом Саду. Погребне поворке кренуће из обе куће у исто време, око поднева.


БЕЗ МАЛИГАНА У КРВИ

Возачу џипа „тојота“,  након увиђаја, није одређена мера полицијског задржавања, нити је притворен, јер за то, како сазнајемо из извора блиских полицији, није било основа. У његовој крви није, наиме,  пронађена ни најмања количина  алкохола. Основни јавни тужилац  наложио је вештачење, да се, између осталог, утврди брзина којим су се возила, пре него што су се сударила кретала, пошто возач „голфа“ није испоштовао туђе право првенства пролаза.