„ТОЗА“ НА ПУТУ ОПОРАВКА

  • Највећи поверилац, фирма „Србијагас“, стараће се о функционисању „Тозе Марковића“. Ново руководство има велику одговорност – каже директор Владимир Илић

Након више од две године, Фабрика „Тоза Марковић“ у петак је и званично изашла из стечаја. У међувремену, „Тозу“ су „дрмале“ разне афере, постављало се питање опстанка, али се радило и на плану за нови почетак

Када су се након безброј већања у Привредном суду у Зрењанину повериоци, међу којима је највећи – „Србијагас“, коначно усагласили да прихвате План реорганизације, „Този“ је пружена нова шанса. Прихватањем плана овај некадашњи гигант, од приватног акционарског друштва, постаје друштво са ограниченом одговорношћу и државом као већинским власником.

TOZA SASTANAK

Планом је повериоцима дуг од 20 милиона евра претворен у акције, а „Србијагас“ постао је највећи појединачни власник са око 40 одсто капитала, па је и овом јавном предузећу и поверено да преузме старање над кикиндском фирмом.

 

За новог директора „Тозе“ именован је Владимир Илић, који каже да је ова фирма изласком из стечаја окончала велику битку и добила прилику да поново стане на ноге.

 Заиста би била економска трагедија да фабрика није успела да изађе из стечаја и да је њој проглашен банкрот. Пред свима нама који ћемо у наредном периоду водити фабрику је велика одговорност и неизвесност. Морамо поново убедити купце да „Тоза Марковић“ има своје место на мапи Балкана, а ту је и неизвесност да ли ће фабрика моћи у наредних 10 година, како предвиђа план реорганизације, да издржи тржишну утакмицу– каже Илић.

Обавезе фабрике су 24 милиона евра и дуг се мора вратити у наредних 10 година. Повериоци, пре свега банке, морају бити намирени како план реорганизације предвиђа.

Након истека грејс периода од годину, фабрика квартално мора имати спремно 650 хиљада евра за дуг према повериоцима. Имали смо бројне дилеме око самог поступка како прећи из једног правног статуса у други, ко сазива Скупштину, како све законски спровести. Ово је био пионирски подухват и морали смо да направимо правне договоре између институција, државе и правосудног система да би фабрика осванула као деоничарско друштво – додао је Илић.

Планирано је да ове године кикиндска фабрика произведе 35 милиона комада црепа и милион и 800 хиљада квадрата плочица.

Илић наводи да ће први задатак новог менџмента бити да стандардизује производњу црепа како би био конкурентан на тржишту.

 

БАЈАТОВИЋ НА ЧЕЛУ СКУПШТИНЕ

Фабриком „Тоза Марковић“ сада управља Надзорни одбор чија председница је Блаженка Мандић, заменица директора „Србијагаса“, док је Душан Бајатовић, председник Скупштине. Менаџмент све своје одлуке може да доноси тек након сагласности Надзорног одбора, а менаџмент чине директор Владимир Илић, технички директор Мирослав Кресоја и финансијски руководилац Ђорђе Тешин.

 

 

ВЕЋА ПРИМАЊА

Последњег дана стечаја било је 613 запослених, а нови уговори о раду склопљени су њих 630. Повећање настало променом система обезбеђења, јер је у стечају обезбеђење радила агенција, док сада то чине радници. Запослени у „Този“ примали су минималац, а како незванично сазнајемо, моћи ће убудуће да очекују плату од око 30.000 динара.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *