СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ ПРОСЛАВЉЕНО ОБНАВЉАЊЕ СТАТУСА ГРАДА

  • КИКИНДА ЈЕ ГРАД

Када је 2007. године изостављена са списка средина којима је по основу Закона о територијалној организацији Србије, припао статус града, Кикинди је нанета велика неправда. Борба за повратак Кикинде на место где припада, трајала је готово деценију. Захваљујући напорима локалне власти, сарадњи за републичком Владом, посланику Српске напредне странке др Браниславу Блажићу, подносиоцем новог текста закона, Народној скупштини и многим другима, једна велика неправда је исправљена

GRADSKA KUCA

Дан након што су на седници Скупштине општине усвојене измене статута, највишег правног акта локалне самоуправе, чиме је озваничен статус града за Кикинду по новом Закону о територијалној организацији, у Народном позоришту одржана је Свечана академија. Догађај је био у духу наше средине, испуњен песмом, музиком и пригодним говорима, али који је по свом историјском значају превазишао локалне оквире.

Кикинда је током историје доживљавала успоне и падове, али је одувек била и остала град. Након што је, и званично, недавно поново добила статус града, Кикинда сада има велику шансу да постане лепше и боље место за живот њених грађана. Уз интензивнији економски развој, веома је важно да се повећа и број становника. Ове поруке обележиле су Свечану академију, уприличену поводом добијања статуса града. Скупу су, поред осталих, присуствовали министар правде Никола Селаковић, и народни посланици досадашњег сазива Народне скупштине Зоран Бабић и др Бранислав Блажић. Некадашњи председник општине Кикинда и предлагач измена и допуна Закона о територијалној организацији Републике Србије, није крио задовољство што је упорна деветогодишња борба Кикинђана за исправљање неправде крунисана на једино прихватљив начин – враћањем статуса града.

PAVLE AKADEMIJA

Ово је успех ваш, ово је успех више хиљада људи који су пре неколико година сакупљали потписе за петицију. Ово је успех власти на челу са Павлом Марковим која је решила да се са мном бори да добијемо нешто што су нам неправедно одузели. Ми смо данас поново град. Ми данас поново имамо шансу и надам се да ћемо успети. Многи градови, земље и народи који су у историји падали и устајали, успели су поново да постану велики. Кикинда је била велика и она ће то и бити. У то сам убеђен. На нама је сад. Више не можемо да причамо о томе да ли ће нам дати неко нешто више или мање – навео је доктор Бранислав Блажић и додао да су га током писања Закона питали зашто то ради, на шта је одговорио да је био вођен љубављу за Кикиндом.

Ја волим овај град и то је чињеница. Не могу се заборавити корени, где сте ишли у школу, своје прве љубави… Једноставно, то је у вама и то вам нико не може узети. Сви они који кажу да не воле свој град, да не воле Кикинду, а рођени су Кикинђани, верујте да лажу или нису нормални – закључио је, помало шаљиво, некадашњи председник oпштине.

КИКИНДО НАЈМИЛИЈЕ

hor

На Свечаној академији премијерно је изведена нумера „Кикиндо најмилије”, настала у сарадњи Продукције „Арте”, АДЗНМ „Гусле”, Омладинског хора „Толингер” и Певачког друштва „Корнелије Станковић”. Песму је извела чланица „Гусала” Јасна Грбић, у пратњи хорова и Оркестра „Банатски штим”. Присутни су имали прилику да погледају и петнаестоминутни документарни филм истог назива, Продукције „Арте” у којем је сажета историја и најзначајнији датуми града, од настанка до данас.

Публика је са нескривеним одушевљењем примила оба остварења, а музички програм употпунио је познати солиста Милан Прунић- Дума.


 

  • ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ
  • ВЕРУЈЕМ У ТЕБЕ КИКИНДО

Након скоро једног века, Кикинда је поново добила градоначелника. Част да обавља ову функцију, припала је Павлу Маркову, досадашњем председнику општине. Марков је у свом обраћању на Свечаној академији рекао да ово признање представља нов почетак, који захтева већу одговорност и марљивији рад.

Иза нас су две и по године преданог рада на циљу који смо себи поставили оног дана када смо преузели одговорност за вођење нашег града. Циљу, којег се и данас држимо – Кикинде као модерног и напредног града. Водећег у региону, како по привредном развоју, тако и у култури и образовању. Баш онаква, каква је била – навео је Марков.

Први човек Кикинде додао је да je овај град у својој историји изнедрио велике људе који су допринели цивилизацијском развоју наше земље. – Наставићемо да чувамо и унапређујемо Кикинду за оне који су ту, а нарочито за оне који тек долазе. Верујем у тебе, Кикиндо граде мој- поручио је градоначелник Павле Марков.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *