СЛАВА СВЕТИ САВА ОБЕЛЕЖЕНА У СВИМ ШКОЛАМА

  • СЛОЖНО УСКЛИКНУЛИ С ЉУБАВЉУ
  • Школска слава Свети Сава обележена је у образовним институцијама на територији града Кикинда пригодним свечаним програмом, уз резање колача. Свети Сава сматра се зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа и 27. јануар је и школска слава

Уз богат културно-уметнички и образовни програм, ђаци и запослени у просвети прославили су дан посвећен оцу српске духовности, културе, оснивачу српске цркве и просветитељу. С обзиром на то да је Савидан ове године био у недељу, већина школа Светог Саву обележила је већ у петак. У Основној школи „1. октобар“ у Башаиду школска слава прослављена је на Савиндан. Директор Мирко Влајков посебно је поносан на чињеницу да је поред ове још једино ОШ „Фејеш Клара прославила школску славу баш 27. јануара.

Хвала свим ђацима, родитељима и гостима који су увеличали нашу славу. У школи имамо 302 ученика и сви су допринели свечарској атмосфери – нагласио је Влајков.

Овогодишњи кум славе била је Месна заједница Башаид. Према речима Анете Јанков, секретарке МЗ, почаствовани су што су кумови школе, која, како је рекла, сваке године изнедри мноштво марљивих и талентованих ђака. Анета Јанков је још додала, да ни ове године није изостала подела пакетића првацима ове школе у организацији МЗ.

Заједно са другарима из КУД-а „Башаид“ ученици су припремили свечани програм ком је присуствовао и члан Градског већа Миливој Лињачки.

Просветитељ Свети Сава поставио је темеље који су и данас део нашег идентитета. Честитам школску славу овој, али и свим школама, просветним радницима и ученицима – истакао је Лињачки.

У ОШ „Славко Родић“ по први пут програм поводом Савиндана организовали су у Дому културе. Директорица Горица Грбанушић рекла је да су ове године ђаци били мотивисани да направе потупно другачији програм.

Заједно са менторима наши ученици снимили су филм о животу и делу Светог Саве. Поред тога, припремили су и свечану приредбу коју су могли да виде сви родитељи, гости и пријатељи школе. Имамо 148 ученика и поносни смо на њих – рекла је Горица Грбанушић.

Поред великог броја гостију, прослави у Банатском Великом Селу присуствовали су чланови Градског већа Миодраг Булајић и Саша Танацков.

Градска управа решена је да свим ђацима на територији града Кикинде обезбеди најбоље услове рада. Тако ће и сами ученици постизати добре резултате у самој школи, али и на такмичењима. Поуке Светог Саве живе и данас и мотивациона су снага свим школашима – рекао је Булајић.

Кикиндска Основна школа „Свети Сава“ поред школске славе, на Савиндан, обележава и Дан школе. Тим поводом већ 24 године уручују плакете „Свети Сава“ најуспешнијим осмацима. Признања за остварене изузетне резултате добили су Лука Карановић, Ивана Племић, Марија Марчета, Петар Бајић, Елена Попов, Ивана Ћошков и Милица Бутер.


СВЕЧАНО У УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА

Светог саву, као своју крсну славу прославили су и чланови Удружења пензионера. Тим поводом КУД „Сунчана јесен“ извео је пригодан програм, а ово је била прилика да се окупе и пензионери из других градова. Обележавању славе кикиндских пензионера присуствовали су гости из Суботице, Апатина, Бечеја, Новог Милошева, објаснио је председник Удружења Велизар Силвестер.

Ове године на слави окупили смо 120 људи, иако смо их очекивали више. И ово je једна од прилика да се дружимо и учврстимо сарадњу са другим удружењима – додао је Силвестер.

Овогодишњи кум славе био је члан Градског већа Миодраг Булајић.

Град Кикинда подржава рад Удружења пензионера и то ће радити и у будућности. Ту смо да кроз заједничке пројекте помогнемо у њиховом раду. Њихова енергија и упорност и нама треба да покаже како живот и у трећој доби може да буде испуњен. Њихов утицај на све аспекте живота града је немерљив – рекао је Булајић.

Удружење пензионера једно је од најбројнијих у граду и има 6.700 чланова. У оквиру удружења ради више секција.