ШАНСА ЗА СМАЊЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ

Послодавцима са територије града у Филијали Националне службе за запошљавање, представљени су програми НСЗ чији је циљ смањење броја незапослених. Позивам све, који желе да конкуришу да се одлуче што пре, како не би дошли у ситуацију да не могу да добију средства јер су квоте испуњене – каже директорица Јелена Митровић.

Промоцији је присуствовало тридесетак послодаваца, а циљ ових сусрета је да се разреше евентуалне недоумице везане за конкурсе, навела је Јелена Митровић, директорица Филијале НСЗ.

-Највећи број јавних позива односи се на приватни сектор, а овога пута позвали смо и нове послодавце како би се и они активно укључили у програме. Расписано је 13 јавних позива који могу да се квалификују у три категорије. Прва је, за запошљавање незапослених особа и лица која су већ код послодаваца, друга се односи на додатне обуке и усавршавање незапослених, док се трећа категорија односи на запошљавање особа са инвалидитетом – рекла је Јелена Митровић.

Сви јавни позиви имају рок трајања и први истиче за јавне радове, 27. марта. Програм за самозапошљавање, односно покретање сопственог бизниса, отворен је до 10. априла. Велика већина преосталих јавних позива отворена је до 30. новембра, док су програми за запошљавање особа са инвалидитетом и доделу субвенција отворени до краја године.

Морам да нагаласим да је наша филијала добила одређену квоту по сваком јавном позиву, те уколико реализујемо квоту и пре истека рока, сматраћемо да је тај јавни позив завршен. У свим јавним позивима јасно је назначано које циљне групе су обухваћене приликом запошљавања.

 Између осталих то су: особе старије од 50 година, млади до 30 година без средње школе, дугорочно незапослени, тачније они који су више од 12 месеци на евиденцији, Роми, особе са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи, млади који се налазе у домском смештају или хранитељским породицама – истакла је Јелена Митровић.

Прошле године преко јавних позива, којих је било 14, ангажовано је 389 незапослених. То је допринело смањењу броја незапослености. У Кикинди је на крају децембра 2022. у односу на децембар 2021. било 19 процената мање незапослених, а у Севернобанатском округу 14 одсто.

-Већ сада је велико интересовање за ове програме. Позивам све, који желе да конкуришу да се одлуче што пре, како не би дошли у ситуацију да не могу да добију средства јер су квоте испуњене – додала је наша саговорница.

Очекују се и јавни позиви Покрајине, али и Града Кикинде, чији је циљ, такође, мањи број незапослених.