- ШАМПИОНИ КВАЛИТЕТА ИЗ ДОМАЋЕ КУХИЊЕ
- Мокрин и Кикинда препознатљиви су по производњи лиснатог сира који је постао бренд овог дела Баната
Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, 84. по реду, био је веома успешан за Даницу Терзић, произвођача лиснатог сира из Мокрина. Она је освојила титулу апсолутног шампиона за свој производ и како је изјавила поносна је на ову награду.
Лиснати сир правим 25 година. За добар и квалитетан сир треба искуство, воља, знање, али највише упорност. Сир правим сваког дана и то само од млека које дају краве у нашем домаћинству – каже Даница Терзић.
Прављење сира захтева стрпљење и знање. Најбоље је, прича апсолутна шампионка, помешати јутарње и вечерње млеко, усирити га, онда га кувати и развлачити. Мокрински лиснати сир има своју традицију и постао је јединствен по начину израде .
Ово је највеће признање које сам добила до сада. Круна је мог рада и одрицања – истакла је апсолутна шампионка.
У овој породици сир се производи већ осам деценија. Знање је Даница Терзић стекла од своје мајке и баке и од свекрве, а пренеће га снаји и ћерки.
Највише се тражи натур сир. Ипак, има и сира са сусамом, вишњама, шунком, све што муштерије траже – напомиње Даница Терзић.
И породица Тутурилов из Кикинде награђена је за израду лиснатог сира. На Пољопривредном сајму освојили су две златне медаље за лиснати сир и лиснати сир са додатком млевеног белог лука. Како каже Сандра Тутурилов Бројчин, технолошки процес прављења је компликован.
У категорији сирева било је 110 врсти сира и 38 произвођача. Сир који смо послали на оцењивање награђен је са две велике златне медаље и ово је трећи пут да смо освојили признање за квалитет – изјавила је Сандра Тутурилов Бројчин.
Породица Тутурилов има 150 грла крупне стоке. Млеко предају у млекару, док не изграде производни погон у којем ће се правити лиснати сир.
Мокрин и Кикинда препознатљиви су по прозводњи лиснатог сира који је постао бренд овог дела Баната. Квалитет прозвода потврђен је добијеним наградама.