САЈАМСКА ПРИЗНАЊА ЛОКАЛНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА ЛИСНАТОГ СИРА

  • ШАМПИОНИ КВАЛИТЕТА ИЗ ДОМАЋЕ КУХИЊЕ
  • Мокрин и Кикинда препознатљиви су по производњи лиснатог сира који је постао бренд овог дела Баната

 

Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, 84. по реду, био је веома успешан за Даницу Терзић, произвођача лиснатог сира из Мокрина. Она је освојила титулу апсолутног шампиона за свој производ и како је изјавила поносна је на ову награду.

Лиснати сир правим 25 година. За добар и квалитетан сир треба искуство, воља, знање, али највише упорност. Сир правим сваког дана и то само од млека које дају краве у нашем домаћинству – каже Даница Терзић.

Прављење сира захтева стрпљење и знање. Најбоље је, прича апсолутна шампионка, помешати јутарње и вечерње млеко, усирити га, онда га кувати и развлачити. Мокрински лиснати сир има своју традицију и постао је јединствен по начину израде .

Ово је највеће признање које сам добила до сада. Круна је мог рада и одрицања – истакла је апсолутна шампионка.

У овој породици сир се производи већ осам деценија. Знање је Даница Терзић стекла од своје мајке и баке и од свекрве, а пренеће га снаји и ћерки.

Највише се тражи натур сир. Ипак, има и сира са сусамом, вишњама, шунком, све што муштерије траже – напомиње Даница Терзић.

И породица Тутурилов из Кикинде награђена је за израду лиснатог сира. На Пољопривредном сајму освојили су две златне медаље за лиснати сир и лиснати сир са додатком млевеног белог лука. Како каже Сандра Тутурилов Бројчин, технолошки процес прављења је компликован.

У категорији сирева било је 110 врсти сира и 38 произвођача. Сир који смо послали на оцењивање награђен је са две велике златне медаље и ово је трећи пут да смо освојили признање за квалитет – изјавила је Сандра Тутурилов Бројчин.

Породица Тутурилов има 150 грла крупне стоке. Млеко предају у млекару, док не изграде производни погон у којем ће се правити лиснати сир.

Мокрин и Кикинда препознатљиви су по прозводњи лиснатог сира који је постао бренд овог дела Баната. Квалитет прозвода потврђен је добијеним наградама.