СА СЕПТЕМБРОМ ЗАПОЧИЊЕ И БЕРБА ГРОЖЂА У ИЂОШКИМ ВИНОГРАДИМА

  • ЦРНИ БУРГУНДАЦ ПРВИ У ВИНСКИМ ПОДРУМИМА
  • Виноградари у Иђошу чувају старе чокотне засаде са десетак сорти белог и црног грожђа од којих се прави добро розе вино

 

Виноградар из Иђоша Иса Панић, председник Удружења винара и виноградара „Шасла”, на свом имању формирао је шпалирски виноград, а стара се и о чокотном винограду који је наследио. Овај виноград подигнут је за време Другог светског рата, а засадила га је Исина бака, док је деда био у заробљеништву у Немачкој.

До 2007. године у нашем крају постојали су само чокотни виногради. Након што су те године чланови Удружења „Шасла” у Сремским Карловцима добили све неопходне информације о садњи и узгоју шпалирских винограда, у атару Иђоша почињу да ничу први виногради на шпалиру.

У шпалирима узгајамо беле и црне винске сорте грожђа, а од 2007. године подижемо искључиво шпалир, али и чувамо и старе винограде, чија је карактеристика да сваки има десетак сорти белог и црног грожђа од чега се прави добро розе иђошко вино – напомиње Панић.

Виноградари у Иђошу узгајају многе светски познате винске сорте грожђа. Од белих сорти то су: италијански ризлинг, шардоне, совињон блан, док је од црних сорти најзаступљенија франковка, каберне совињон, мерло.

Према Панићевим речима, ова година била је солидна за узгој грожђа. Било је падавина у довољним количинама и у току је фаза зрења грожђа. Уколико време буде послужило, у наредних месец дана започеће берба. Берба раних сорти грожђа попут црног бургундца почеће 1. септембра.

Услед већих количина падавина морало је да се више пажње посвети заштити винограда. Прскање против болести је завршено, али је сада важно сачувати грожђе од чворака. Некада су грожђе од чворака чували такозвани пудари којих, на жалост више нема – додаје наш саговорник.

Локална самоуправа финансијски помаже развој виноградарства тако да је Удружењу „Шасла” прошле године одобрила 400 хиљада динара. Највећим делом средства су уложена у куповину и садњу лозног материјала, док је мањи део утрошен за едукацију. Помоћ није изостала ни ове године, тако да је виноградарима у Иђошу одобрено 250 хиљада динара.

Ове године највише новца искориштено је на куповину бетонских стубова, а мањи део за поцинковану жицу. Прошле године садни материјал добило је 40 чланова удружења, а ове године двадесетак чланова добило је бетонске стубове чија је испорука завршена ових дана – додаје председник „Шасле”.

У шпалирским виноградима, чим се забоде лозни калем у земљу, око њега је неопходно поставити бетонске стубове и жице, који служе као носачи лозе.

Удружење „Шасла” има 60 чланова, који узгајају грожђе на површини од 16 хектара од којих је половина чокотних и половина шпалирских.

Након што се обере грожђе, сви послови се из винограда селе у подруме, где се справља младо вино, које се негује током зиме, све до пролећа.

Појединачно, иђошки виногради засновани су на површинама од пет па до највише 20 ари.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *