РПК: УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА 32 КИКИНЂАНА

  • УСПЕШНО САВЛАДАЛИ РУМУНСКИ

 

У Регионалној привредној комори уручени су сертификати Кикинђанима који су успешно завршли обуку из румунског језика. Обука је део пројекта који се финансира у оквиру ИНТЕРЕГ програма прекограничне сарадње Србије и Румуније у ком су партнери регионалне привредне коморе Кикинде и Темишвара и Град Кикинда. Први круг обуке завршило је 32 полазника, који су били на евиденцији Филијале НСЗ, рекао је Тибор Хорват, в.д. председник Регионалне привредне коморе.

Полазници су кроз педесет часова научили основе румунског језика који је подразумевао и читање и писање. Иако је било предвиђено да се обука организује за мањи број људи, наши суграђани били су заинтересовани за овај програм, тако да смо проширили групе– објаснио је Хорват.

Фирмама у пограничном делу Румуније фали радника, тако да ће знање језика бити предност. Такође, и у Кикинди има фабрика где су послодавци Румуни тако да је то био мотив више за незапослене да се пријаве на обуку.

Учење румунског језика почиње ових дана и друга група. Овога пута, поред незапослених, пријавили су се и полазници који већ раде, што показује да су кикиндске фирме препознале овај пројекат.

Заједнички пројекат реализује се већ 10 месеци и обухватио је доста активности. Предвиђено је и отварање инфо-пултова у привредним коморама у Темишвару и Кикинди како би и послодавци, али и заинтересовани за рад могли да се информишу о тржишту рада.