РАЗГОВОР С ПОВОДОМ НИКОЛА ЛУКАЧ 365 ДАНА НАКОН ПРЕУЗИМАЊА НАЈВАЖНИЈЕ ФУНКЦИЈЕ У ГРАДУ

  • У СЛУЖБИ СВАКОГ ГРАЂАНИНА

 

Ефикасним и транспарентним радом у реорганизованој Градској управи услед повећања обима посла, с умањеним буџетским приливом у поређењу с претходним периодом, условљени објективним околностима због короне, успели смо да одржимо завидан ниво функционисања локалне самоуправе – напомиње први човек Кикинде. Реализују се амбициозни развојни пројекти, а очекује се, између осталог, скори долазак амбициозног иностраног инвеститора, који ће осетно умањити број незапослених

 

 

Никола Лукач заокружио је годину на функцији првог човека Кикинде. На почетку разговора наглашава да не жели да наши читаоци стекну утисак да се хвали, уз напомену да није ни присталица лажне скромности. Сумирајући сопствени једногодишњи учинак на кључној позицији града констатује да, ако већ мора да се изјашњава, не може да буде незадовољан, напротив. Међутим, како вели, укупан, задовољавајући, учинак у вођењу локалне самоуправе није само последица способности и инвентивности једног човека, већ целокупног колектива, а пре свега руководећег тима који је на почетку мандата саставио.

Иза нас је, објективно, прилично тежак период условљен пре свега пандемијом короне – каже Никола Лукач. – Нашли смо се пред великим искушењем, које још не престаје, па нам је борба са опаком заразом била приоритетна. Сматрам да смо се, у том смислу, ми у градској власти добро организовали и ваљано деловали у оквиру спровођења и поштовања свих мера ради што потпуније здравствене заштите становништва. Имали смо изванредну сарадњу са одговарајућим институцијама и установама у граду, али и на вишем нивоу. Још једном бих, када је битка с короном у питању, похвалио запослене у овдашњој болници, у Дому здравља, Заводу за јавно здравље, у надлежном фонду. С наше стране сви су имали безрезервну подршку. Деловали смо синхронизовано, временом се уходали, па жељени ефекти нису изостали…

У локалној самоуправи у протеклих годину дана радило се добро, сматра први човек Кикинде. Све, наравно, увек може да буде боље, што је, како каже, његово, али и његових најближих сарадника, полазно размишљање приликом почетка рализације сваког радног плана, сваког задатка.

Држимо се принципа да сваки грађанин, без обзира да ли живи у граду или на селу, да ли је у центру, или на периферији насеља, мора да буде једнако испоштован – напомиње Лукач.

Ту смо да учинимо све да се људима олакшају животни услови, да им се у сваком погледу помогне. Некад је и ситница у питању, али то не сме да мења одговоран приступ приликом трагања за одговарајућим решењем. У обавези смо да саслушамо грађане, да спознамо шта их тишти, те да им, колико год је могуће, пружимо руку помоћи. Све у свему, ефикасним и транспарентним радом у реорганизованој Градској управи услед повећања обима посла, с умањеним буџетским приливом у односу на претходни период условљеним објективним околностима услед налета короне, успели смо да остваримо завидан ниво функционисања локалне самоуправе. Обезбедили смо услове за несметано деловање свих буџетских корисника, с којима се континуирано договарамо како најцелисходније поступити. Адекватно бринемо о селима, о здравству, школству, спорту, култури, јачамо туризам, у којем видимо зачајну развојну шансу. Хоћемо да нам град буде место у којем ће млади остајати, или се након шкловања у њега враћати…

Наш саговорник као изузетно битну карику у функционисању самоуправе, поготово када је финансирање кључних развојних пројеката у питању, апострофира изванредну сарадњу са вишим органима власти, како у Новом Саду, тако и у Београду. Са задовољством саопштава неколико лепих вести које се тичу развоја кикиндске средине. Финишира се изградња градске пијаце, ове године почеће генерална, фазна, обнова болничког здања, као и градња путне саобраћајнице од Накова до Бачког Брега код Сомбора.

 

ФАБРИКА ВОДЕ

Напокон се, каже Лукач, примакао тренутак када започиње изградња фабрике пијаће воде. Ускоро следи почетак реконструкције болничког комплекса, а до краја године предвиђен је почетак изградње такозваног „брзог“ пута од Кикинде до Сомбора дужине 180 километара.

 

СТИЖЕ ОЗБИЉАН ИНВЕСТИТОР

 –Тражимо начин да се у што већој мери попуне обе индустријске зоне. Трагамо за потенцијалним инвеститорима. Очекујемо скори долазак озбиљног иностраног инвеститора. Преговори су у току, с реалним изгледом да буду, на обострано задовољство, успешно окончани – саопштава Никола Лукач.