РАД НА СТВАРАЊУ БОЉИХ УСЛОВИМА У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

  • ЗНАЧАЈНА УЛАГАЊА У БАШАИДУ
  • У Месној заједници Башаид завршена реконструкције библиотеке, полицијске станице и дела Основне школе „1. октобар“. Најављена улагања у друге инфраструктурне објекте

 

 

У Месној заједници Башаид могу да се похвале улагањима која за циљ имају побољшање живота мештана овог села, упркос пандемији која влада већ годину дана. Дугогодишњи проблем месне библиотеке је решен, просторије полицијског одељења су реконструисане, а у Основној школи „1. Октобар“ сређени су сви тоалети и постављена је нова расвета у фискултурној сали, као и у дворишту. Kако је најавио председник МЗ Башаид Бојан Макалачки, имају велике планове и за текућу годину.

Морамо да урадимо комплетну реконструкцију зграде Kултурног центра, који је важан за наше село. Kров ће комплетно бити реновиран, потребно је извући влагу, мењати столарију. Поред тога, ове године почеће и изградња кружног тока на излазу села према Меленцима, за шта је Град Kикинда већ издвојио део средстава, док ће остатак уложити ЈП „Путеви Србије“  – најавио је Микалачки.

Приликом посете Башаиду, градоначелник Kикинде Никола Лукач истакао је да управо ово село представља улаз у град Kикинду, те да ће локална самоуправа у сарадњи са другим нивоима власти уложити додатна средства ради привлачења инвеститора и организацију културних дешавања.

У сарадњи са Месном заједницом реализоваћемо све што је потребно у овом селу. Важан је и пројекат капеле, који ћемо покушати да реализујемо и ове године, као и улагања у путну инфраструктуру, сређивање просторија, свега што је неопходно за функционисање Месне заједнице, јер Башаид предсавља врата града Kикинде – рекао је Лукач.

У току зимског периода у ОШ „1. Октобар“ уложено је око пет милиона динара за побољшање квалитета рада ове образовне установе. У расвету у фискултурној Сали уложено је 500.000 динара, као и у расвету у школском дворишту, док се највећи део посла односио на реконструкцију свих тоалета у школи.

Санитарни чворови су комплетно урађени, од санитарија, плочица, довода и одвода воде и сада у купатилу коначно има топле воде. Завршетком ових радова ниво хигијене је подигнут значајно. Средства у износу од четири милиона обезбеђена су из буџета града Kикинде – рекао је Мирко Влајков, директор ОШ „1. Октобар“ у Башаиду, коју похађа 298 ученика.

Наредна улагања у овој школи односиће се на санацију грејања, јер ОШ „1. Октобар“ је једина школа на територији града Kикинде која се још увек греје на мазут. Према најавама градоначелника Kикинде, пројекат санације грејања биће реализован на пролеће.

Наставићемо да улажемо у школе како бисмо побољшали услове рада професора, учитеља, наставника, свом ненаставном особљу, као и нашим најмлађим суграђанима. Покушаћемо у свакој школи, као и у ОШ „1. Октобар“, да реконструишемо све што теба, по приоритетима – рекао је Лукач.

У току претходне године релизован је и пројекат измештања месне библиотеке, која се налазила на првом спрату Kултурног центра у Башаиду, у неусловној просторији. Директорица Народне библиотеке „Јован Поповић“ Радмила Миркоњ истакла је да месна библиотека у Башаиду сада испуњава све прописане стандарде.

Ова инвестиција јако је значајна за све нас. Месна библиотека је једина институција културе у селу. Ми увек кажемо огранак, то јесте наш термин, али он не говори пуно о томе која је функција овог места. Ово је информационо-културни центар једног села. Овде може да се ископира, скенира, очита лична карта, нешто што је потребно у свакодневном животу. Ту је наш фонд књига и периодике, дакле новина, који није мали. Такође, врло значајно је то што се објекат налази у приземљу сада, јер је приступачан свима – рекла је директорица Народне библиотеке.

Инвестиција у месној библиотеци у Башаиду релизована је на иницијативу чланице Градског већа Милене Живков.

Kао некадашњи радник библиотеке упозната сам са стањем месних бибилотека, који су огранак Народне библиотеке „Јован Поповић“. Приоритет је била месна библиотека у Башаиду и драго ми је што смо добили коначно један леп и функционалан простор, јер библиотека у Башаиду има лепу и дугу традицију и драго мије што ће овако моћи да настави свој рад – рекла  је Милена Живков приликом посете овој установи културе.