ПРВЕ ЧЕТИРИ ГАРНИТУРЕ РУСКИХ ВОЗОВА ДРЖАВА УПУТИЛА У БАНАТ

  • СТИГЛИ НОВИ ВОЗОВИ
  • Железничка станица поновила се први пут после 30 година, а Кикинђани су сада у прилици да путују знатно комфорније

 

Као што је недавно и најавио председик општине Павле Марков, у Железничку станицу у Кикинди у петак поподне, стигао је нови воз који је већ почео да саобраћа на релацији Зрењанин– Кикинда. Нова композиција једна је од 27, које је Србија купила од руске фирме „Метровагонмаш“, по цени од 100 милиона долара. Примарно место у расподели нових возова држава је доделила Банату, где су упућена прва четири воза из ове транше. Возови ће, поред кикиндске линије са Зрењанином, саобраћати на релацијама између Вршца и Зрењанинa са Београдом, где су у погону по две композиције.

Реализацијом ове инвестиције, Кикинђани су сада у прилици да путују знатно комфорније него досад. Нови воз има 120 седишта, а може да стане 200 путника. Просечно ће се кретати брзином од 45 километара на сат, због лошијег квалитета пруга, а у стању су да развију брзину од 120 километара на сат. Гарнитуре имају и места за бицикле, вакуум тоалете, као и места прилагођена особама са посебним потребама. Након што је пре више од тридесет година Кикинда позајмила популарни „Сребрни воз“, ово је прво ново шинско возило на Железничкој станици.

Према речима машиновође Ђорђа Поморишца, прва вожња протекла је одлично, а путници су веома задовољни.

Надам се да ће чувати ово возило јер је важно да нам што дуже траје. Управљати новим возилом једноставније је него старим. Очекујемо да се и пруга реконструише, како би могло да се вози брже– рекао је Поморишац. Цена карте за Зрењанин у једном правцу износи 256 динара, а повратне- 410 динара.

Руски кредит биће реализован до краја 2017. године и осим нових возила обухватиће реконструкцију и изградњу више од 150 километара пруга. За следећу недељу, најављена је промотивна вожња градоначелника Кикинде и Зрењанина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *