ПРОЈЕКАТ „МРЕЖА ПОДРШКЕ МОБИЛНОСТИ РАДНЕ СНАГЕ У ПРЕКОГРАНИЧНОМ ПОДРУЧЈУ“

  • ЛАКШЕ ДО ПОСЛА КОД РУМУНСКОГ ПОСЛОДАВЦА

 

У уторак је у седишту Привредне коморе у Кикинди одржана конференција поводом отварања Пројекта „Мрежа подршке мобилности радне снаге у прекограничном подручју”.

Пројекат је одобрен на Интеррег програму ИПА ЦБЦ Румуније- Србија. Носилац пројекта вредног 170.000 евра је ПКС РПК Севернобанатског управног округа, а Трговинско-индустријско аграрна комора жупаније Тимиш из Темишвара и Град Кикинда су пројектни партнери.

На конференцији су представљени циљеви и садржина пројекта, као и активности које ће бити реализоване, међу којима је обука незапослених лица да лакше пронађу посао код послодаваца из Румуније, било у Србији било у Румунији, те оних који своје фирме селе у Србију. Предвиђено је и учење румунског језика, организовање сајмова запошљавања у Темишвару и Кикинди са домаћим и румунским послодавцима, отварање инфо-пултова који ће пружати информације незапосленима о могућности запошљавања у Темишвару и околини и друго.

Наведене активности биће реализоване у наредних 14 месеци.

Тибор Хорват

Вршилац дужности директора РПК Тибор Хорват рекао је да ће између 70.000 и 80.000 евра бити употребљено за обуку незапослених лица, али и за Сајмове запошљавања.

Током октобра, у Кикинди ће се одржати Сајам запошљавања на којем се планира присуство румунских послодаваца. Наша радна снага имаће могућност да учи румунски језик, што ће им бити значајна предност приликом запошљавања. Обука је планирана за 60 особа. Предност ће имати лица која припадају групи теже запошљивих – навео је Хорват.

Члан Градског већа Саша Танацков оценио је да овај пројекат има високопрактичну употребу:

Саша Танацков

Већ годинама предано радимо на отварању границе и њеном „размекшавању“, у смислу трансфера радне снаге. На подручју жупаније Тимиш нема довољно радника, а Кикинда у тој чињеници треба да тражи своју шансу и понуди недостајућу радну снагу. Што се локалне самоуправе тиче, определили смо се да доводимо инвеститоре из Румуније. То је сада наш једини циљ – каже Танацков.