ПРИНОС ХЛЕБНОГ ЗРНА СЛАБИЈИ ЗА 30 ДО 45 ПРОЦЕНАТА

  • ПШЕНИЦЕ МАЊЕ НЕГО ЛАНЕ
  • На овогодишњем „Дану поља“ предочена актуелна ситуација у кикиндском атару. Пољопривредници очекују цене веће од 20 динара по килограму

 

 

Приноси пшенице биће мањи од вишегодишњег просека због временских прилика током сетве, али и у протеклих месец дана, закључак је „Дана поља стрних жита и хербицидних огледа у кукурузу и сунцокрету” одржаном у организацији Пољопривредне стручне службе „Кикинда”. На  традиционалној аграрној манифестацији учествовао је велики број пољопривредних произвођача. Они су имали прилику да чују савете стручњака, размене искуства, али и да се на лицу места увере у то које сорте хлебног зрна су у овогодишњим условима дале солидан  принос.

– Ницање жита каснило је због суше у време сетве и да је почело тек крајем јануара. Од 6. маја до сада пало је 208,6 литара кише по квадратном метру, али оне су окасниле за добар род. Тако је стање озимих стрнина у односу на раније године знатно лошије. Приноси су према грубој процени преполовљени у односу на прошлу и претпрошлу годину. Жетва озимог јечма требало да почне крајем следеће недеље , док ће жетва пшенице почети у трећој декади јуна – истакао је Зоран Симић, саветодавац ПСС.

Пољопривредници хлебно зрно углавном заснивају због плодореда. Цена жита, иако је жетва на прагу, још увек се не зна и додају да не верују да ће приноси бити већи од 3,5 тоне по јутру.

– Цена не би смела да буде мања од 20 динара за килограм. Жита ће бити мање, а какав му је квалитет још је рано говорити. Силне кише налиле су зрно, а сада треба сунца да се земља исуши и да почнемо да скидамо род са њива – рекао је Перо Латиновић, пољопривредник из Банатског Великог Села.

Миливој Шибул, пољопривредник из Кикинде додаје да је само ницање пшенице трајало четири месеца.

– Влаге током зиме малтене да није ни било. Жито је касно никло и прескочило многе фазе раста – додао је Шибул.

У кикиндском атару под јечмом је уобичајених око 2.000 хектара док је пшенице засновано на око 13.000 хектара.

500 ПРИЈАВА ЗА ШТЕТЕ

Члан Градског већа Имре Кабок искористио је ову манифестацију да пољопривреднике подсети на мере руралног развоја Града Кикинде. Он је напоменуо да су пољопривредници са разлогом забринути јер временске прилике никако не одговарају стрнинама.

– У Банатској Тополи проглашена је ванредна ситуација због штете настале на свим усевима. Имамо више од 500 пријава из овог места, као и пријаве штете у Башаиду. Већ током следећег ребаланса буџета издвојићемо средства да делом учествујемо у надокнади штете. Штета за пољопривредна газдинства је више стотина милиона динара и градски буџет то не може да надокнади. Предвидели смо пет милиона динара у ребалнсу које ћемо издвојити да би помогли оштећеним пољопривредницима – рекао је Кабок и још једном истакао важност осигурања усева који су више него добродошли у годинама каква је ова.