ПРИЈЕМ ЗА АНДРЕЈА ПОПОВИЋА У КАБИНЕТУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

  • ТАЛЕНАТ УПОТПУЊЕН ВРЕДНИМ РАДОМ
  • Након бројних успеха на такмичењима, млади истраживач понео и награду Српске академије наука и уметности

 

За Андреја Поповића, ученика првог разреда природно-математичког смера Гимназије „Душан Васиљев“ и истраживача, ова година је била више него успешна. Освојио је више важних признања из области физике и астрофизике, а недавно је добио и награду Српске академије наука и уметности (САНУ) за постигнут успех и остварене резултате на пољу науке и образовања. Андреја и његову мајку Марију Поповић, наставницу физике и математике у ОШ „Свети Сава“, у свом кабинету угостио је почетком недеље градоначелник Никола Лукач.

-Сви смо поносни на Андреја Поповића и успехе које постигао, на његове изузетне резултате. Андреј је свестран и изузетно талентован подједанко у природним и друштвеним наукама. У име града и у своје лично честитам ти јер си ти понос наше Кикинде. Локална самоуправа води рачуна о талентованој деци и младим људима, да обезбеди максималне услове како би достојно представљали како свој град, тако и своју земљу. Најпоноснији су сигурно твоји родитељи који су уложили пуно у твоје образовање, а ти им то враћаш знањем и поштовањем. Помоћи ћемо и ми јер је наш циљ да улажемо у младе и децу како бисмо им омогућили да искажу свој таленат– рекао је Никола Лукач.

Андреј Поповић је ове године колекцији својих награда придодао и друго место на Светском такмичењу које је одржано у Индонезији.

-Ове године бавио сам се истраживањем фузије са којим сам доспео и на Светско такмичење у организацији индонежанске асоцијације наука где сам освојио сребрну медаљу. Тај успех донео ми је награду Српске академије наука и уметности које ми пуно значи јер ми је она подстрек да наставим са својим радом и будем још бољи. И наредне године у плану имам истраживачки рад на тему астрофизике или нуклеарне физике. Одмалена ме занима свемир и истраживање онога што нас окружује. Физика и астрономија су моје омиљене области. Моја жеља је да се такмичим из што више области без обзира на то да ли су природне или друштвене јер не желим да занемарим ниједну науку – рекао је Поповић и напоменуо да га води цитат Алберта Ајнштајна: „Гениј је један проценат таленат и 99 одсто напоран рад“.

Мајка Марија Поповић рекла је да је Андреј још у забавишту показао велико интересовање за истраживачки рад што се наставило и у школи. На препоруку Андреј је почео да похађа Регионални центар за таленте „Београд 2“ где развија своје способности.