ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА БЕСКУЋНИКЕ ЧЕКА ЛИЦЕНЦУ

ДА СЕ ПОДИГНЕ ГРАНИЦА ДОСТОЈАНСТВА

 

 

Иако је некадашњи Дом ученика „Никола Војводић“ већ готово две године спреман да постане Прихватилиште за бескућнике, то се још није десило, услед бирократских компликација. Интензивно се ради на томе да Прихватилиште добије неопходне лиценце и да крене да прихвата суграђане без крова над главом.

Средства за опремање будућег Прихватилишта издвојила је Влада АП Војводине, а поред лиценце за рад, остало је да се и реши питање преноса власништва.

Желимо да решимо административне проблеме, како би Прихватилиште било отворено. У протеклом периоду, састали смо се и са челницима општина Севернобанатског управног округа, пошто је замишљено да Прихватилиште буде окружног карактера – истакао је Младен Богдан, председник Скупштине града.

Док се то не деси, бескућници се смештају у Геронтолошки центар.

Пре уласка у установу, лица морају да задовоље одређене критеријуме, пре свега здравствене, тако да пролазе лекарски преглед.

Без обзира што немамо прихватилиште, сва лица која су се нашла у таквом проблему била су смештена. Координацијом и сарадњом различитих установа, они се врло брзо збрињавају и нисмо имали већих проблема, ове зиме – додао је Богдан.

О роковима за отварање Прихватилишта незахвално је лицитирати. Један од узрока одлагања отварања јесте и пандемија, која је успорила неопходне процедуре. Оно што је добра околност је да у Кикинди нема много лица без крова над главом, а незванично, две до три особе тренутно живе на улици.