ПОСТАВЉЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ПОГОНЕ ФРАНЦУСКЕ КОМПАНИЈЕ „МЕКАФОР“ У ИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ

  • ГРАДИ СЕ НОВА ФАБРИКА
  • Погони „Мекафора” биће отворени већ на јесен. У почетку, у новој фабрици, посао ће бити обезбеђен за 80 Кикинђана

 

Потписивањем уговора у Скупштини општине Кикинда, почетком децембра, француска компанија „Мекафор”, купила је у кикиндској Агроиндустријској зони четири хектара земљишта, на којем ће изградити своје погоне. Француска компанија тада је најавила инвестиције од око четири милиона евра, и да ће на простору кикиндске Радне зоне већ током ове године започети изградњу фабрике делова, намењених пре свега, аутомобилској индустрији.

Долазак „Мекафора” уследио је након годину и по дана преговора, а градоначелник Павле Марков рекао је да ова инвестиција и изградња нове фабрике представља добар знак привредног опоравка Кикинде. Најаве су се обистиниле, а јуче је камен темељац за нову фабрику поставио градоначелник, заједно са министром привреде Жељком Сертићем и председником Управног одбора Николасом Гросдидијером.

Том приликом Павле Марков је нагласио да су реформе у локалном јавном сектору спроведене са циљем да се обезбеде предуслови за довођење инвеститора.

У рекордном року смо отворили прву Индустријску зону и радили на привлачењу инвеститора. Данас смо дошли да потврдимо оно о чему смо причали, да ће брзо бити реализована прва инвестиција. У наредних неколико месеци имаћемо фабрику којом ћемо се поносити и, што је најважније, која ће запошљавати наше Кикинђане – навео је Марков и истакао да је све остварено захваљујући доброј сарадњи Града са Владом Републике Србије, премијером и министарством привреде.

Управо министар привреде Жељко Сертић, који је присуствовао догађају, одао је признање градоначелнику Маркову и његовим сарадницима у Градској управи, на остваривању овако велике и вредне инвестиције. Сертић је обећао сву помоћ Владе у даљим напорима локалне самоуправе на смањивању незапослености.

Кикинда је један од ретких градова који је успео да анимира инвеститора и да му прода земљиште. Део Радне зоне, француска компанија купила је за 30 милиона динара. Изградња би требалo да се заврши на јесен, а како је планирано, у „Мекафору” ће у почетку бити запослено осамдесетак радника.

Председник Управног одбора „Мекафора” Николас Гросдидијер истакао је на свечаности да Кикинда није случајно одабрана и да су у француској фирми добро упознати да Кикинда располаже квалитетним кадром из области машинства, који је овој компанији потребан.


ЛИЧНА КАРТА КОМПАНИЈЕ

„Мекафор продуктс” део је групе „Ла Фонте Арденаис” из Француске која поседује десетак фабрика које се баве производњом и обрадом делова за ауто-индустрију: ливење, машинска обрада, површинска обрада и склапање делова. Компоненти које производи ова компанија користе се за израду најпознатијих светских марки аутомобила. Основана 1927. године, ова компанија улаже у развој одвајајући 6 процената прихода сваке године за нове инвестиције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *