ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА НОВОГ САЗИВА ГРАДСКЕ СКУПШТИНЕ

  • ФОРМИРАНА ВЛАСТ СА ВЕЛИКИМ ПЛАНОВИМА ЗА КИКИНДУ
  • Нову градску власт чиниће коалиција Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара. Нови мандат градоначелника поверен Павлу Маркову. Градоначелник у експозеу навео да ће смањење незапослености, завршетак изградње нове индустријске зоне и изградња фабрике воде бити у врху приоритета рада локалне самоуправе

 

Прошлог четвртка одржана је конститутивна седница новог сазива Градске скупштине. Након локалних избора, одржаних 24. априла, 39 одборничких места расподељено је на: 26 Српској напредној странци, по четири Лиги социјалдемократа Војводине и Социјалистичкој партији Србије, Коалицији „Одбранимо Кикинду” три и Савезу војвођанских Мађара – два места. По усвајању извештаја Градске изборне комисије и верификацији одборничких мандата, тајним гласањем изабран је нови председник Скупштине града. Поверење 28 одборника добио је др Милован Блажић из Српске напредне странке и по давању свечане изјаве, преузео je вођење конститутивне седнице.

Скупштина, у којој је доминантна превага одборника Српске напредне странке, коју ће подржавати и два одборника СВМ, имаће сву слободу у раду и доношењу одлука по вољи владајуће странке. Овакву „комоцију“ у локалном парламенту одавно није имао нико, а делимично то је могло да се осети и на конститутивној седници. Мада се за већину одлука гласало тајно, кадровски предлози напредњака пролазили су глатко и прихватани су без дискусије.

Нови однос снага и исказана воља бирача, условила је и нову, још већу заступљеност напредњака у локалној власти. Досадашњи коалициони партнер СНС, социјалисти, неће партиципирати у извршним огранима и неће имати свог представника у Градском већу. Но, чињеницу да су напредњаци преузели и пуну одговорност за вођење локалне самоуправе, унапред не искључује могућност будуће сарадње око пројеката у интересу града. Тако је градоначелник Павле Марков у више наврата поновио спремност да врата буду отворена за идеје у циљу напретка наше средине и жељу да о томе разговара са свима који се искрено залажу за бољитак Кикинде, без обзира на политичку опредељеност.

Услед именовања Павла Маркова за градоначелника и Босиљке Срдић за његову заменицу, дошло је до упражњавања два места у одборничким клупама Српске напредне странке, која су попунили Мирослав Дучић и Снежана Чанак Радојчин, следећи на листи кандидата. Такође, уместо др Милана Митрића, који је поднео оставку, одборник ЛСВ постао је Мирослав Грујић. За наше новине др Митрић образложио је свој потез жељом да уступи место Грујићу и тврдњом да због професионалних обавеза сматра да не би успео квалитетно да обавља посао одборника.

Конститутивно заседање локалног парламента окончано је усвајањем предложених састава пет савета и комисија. За председника Комисије за кадровска, административна питања и радне односе именован је Неђо Кеча, док ће Комисијом за статутарна питања и нормативна акта, председавати Миленко Јованов. На челу Савета за буџет и финансије биће Милица Трипиновић Попов, а Савета за урбанизам, комуналну делатност и заштиту човекове средине, Жељко Рељин. За председника Савета за привреду, малу привреду и пољопривреду именован је Драгољуб Станковић.


ПРЕДСЕДНИК СГ ДР МИЛОВАН БЛАЖИЋ

У ДУХУ ПЛУРАЛИЗМА

Нови председник Скупштине града др Милован Блажић рођен је 8. јуна 1949. године у Кикинди. Медицински факултет и специјализацију из интерне медицине, завршио је у Београду. Као лекар радио је у Мокрину, Новим Козарцима и Кикинди. За председника Српског лекарског друштва изабран је 1987. године. Био је народни посланик у Скупштини Србије у два мандата, а четири пута биран је за одборника у Скупштини Кикинде. Обраћајући се на конститутивној седници, др Милован Блажић нагласио је да ће са функције председника неговати право на другачије мишљење и водити рачуна о одговорности за изговорено на седницама СГ. За његовог заменика изабрана је Биљана Кикић, такође из СНС.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ: ВАНРЕДНО ВРЕМЕ ЗАХТЕВА ВАНРЕДНЕ ЦИЉЕВЕ И СПОСОБНОСТИ

Павле Марков рођен је у Новом Саду 25. марта 1973. године. Основно и средње образовање стекао је у Кикинди, а дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. Адвокатуром се бави од 2000. године. Био је начелник Oпштинске управе од 2004. до 2008. године и народни посланик од 2012. до 2013., када преузима функцију председника општине. Како је промену статуса Кикинде у град Марков дочекао на овом месту, тако му је и функција преименована у градоначелничку. Ожењен је, отац је једног детета. Као врсни спортиста, наступао је за репрезентацију СР Југославије у атлетици и бобу двоседу.

pavle 2

Подносећи експозе одборницима новог сазива, Марков је нагласио да је Кикинда, коју сви волимо, град са великом традицијом, који много даје, али и много тражи.

Зато вођење овог града никада није било лако, а посебно у тренуцима када је заједно са осталима, доживео историјски минимум развоја и запуштености. Ванредно време захтева ванредне циљеве и способности и то је будући програм нашег рада. Почев од финансија, тренутно стање је добро, међутим оно што нас брине јесте смањење прихода и последична немогућност ширења буџетских корисника. То ће нам наметнути два задатка, а то су: рационално трошење и укидање свих непотребних расхода, како бисмо одржали финансирање најважнијих корисника на постојећем нивоу и како бисмо изнашли сопствена средства за будуће инвестиционе циклусе – навео је Марков и додао да ће на овом плану бити потребно додатно ангажовање добрих домаћина и финансијски обучених лица.

Градоначелник је рекао да комунална инфраструктура захтева доста унапређења и улагања, а најавио је да ће посебна пажња бити посвећена чистоћи града и уређености животне средине.

Приоритет у будућем раду, биће стављен на оживљавању привреде и смањењу незапослености.

Град је ту да привуче нове, задржи успешне, а од нас Кикинђана зависи да ли смо довољно добри партнери при отварању нових радних места. У том циљу капитални задатак нам је да завршимо другу индустријску зону, отворимо бесцаринску зону и стремимо стварању објеката за браунфилд инвестиције – рекао је Марков и најавио формирање привредног савета, који ће учествовати у креирању најзначајних одлука привредног живота града. Независно тело добиће и пољопривреда, које ће окупити стручне појединце из ове области, а посебан ресор у Градском већу биће уведен за месне заједнице.

vece
Градоначелник и заменица са новима члановима Градског већа

Градоначелник је подвукао да је највећи комунални проблем Кикинде – пијаћа вода и да се изградња фабрике воде ставља на врх приоритета и изазова локалне самоуправе:

Компликованост изналажења великих материјалних средстава захтева велику посвећеност, али овај проблем не смемо оставити будућим генерацијама. Водоводна и канализациона мрежа морају пратити реализацију овог пројекта. Изградња фабрике воде као приоритет, а унапређење образовне, здравствене, културне и спортске инфраструктуре, као обавеза. Развој града мора подразумевати стварање бољих услова живота. Грађане не смемо поткупљивати празним причама и зато реформа нас самих мора бити настављена– навео је Марков и додао да ће локалних функционера бити у минималном броју, који ће се вредновати по оствареним резултатима рада. За свог заменика Павле Марков поставио је Босиљку Срдић, а за чланове Градског већа Миодрага Булајића, Имреа Кабока, Миливоја Лињачког, Сашу Танацкова и Горана Думитрова. Којим ће се ресорима бавити у овом телу, још увек није познато.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *