ПОЈЕДИНИ ОБЈЕКТИ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ ПОНОВО ОТВОРЕНИ

  • ПОВРАТАК У ВРТИЋЕ
  • На основу инструкција Министарства просвете, науке и технолошког развоја и препорука Министарства здравља на територији града Кикинде поново су отворена три вртића

 

За око 100 малишана, чија су оба родитеља запослена и нема ко да их чува, врата Предшколске установе „Драгољуб Удицки“ поново су отворена. Васпитно-образовни рад са децом одвија се уз строго поштовање свих прописаних здравствено-хигијенских мера. Како је објаснила диреткорица ове Установе Светлана Милић, васпитно-образовни рад се и даље одвија исто, али је промена видљива приликом пријема деце.

Родитељи не могу да улазе у вртиће из безбедносних разлога. На самом улазу ради се тријажа деце, мери им се телесна температура бесконтактним топломером, пролазе кроз дезобаријеру, дезинфекују им се руке и ранчеви и потом она одлазе у своје радне собе. Групе се не мешају, а препорука је и да деца доста времена проводе напоље, за шта ми имамо одличне услове, односно пространа дворишта, па се ни тамо не мешају. Физичка дистанца од два метра се, такође, поштује  – објаснила је директорица.

Већина прописаних мера, које су условиле поновно отварање вртића, свакако се спроводе и током редовног рада, с тим што се дезинфекција сада чешће обавља. Дворишта вртића тренутно су затворена за ширу јавност због поштовања мера безбедности и могу да их користе само деца која су у вртићима. Теписи, завесе, као и играчке које није могуће често дезинфиковати склоњене су из радних соба.

Када су активности у питању, акценат је стављен на здравствено-хигијенске мере, превенцију од болести, где је ковид на првом месту. Средства којима васпитачи раде су смањена због безбедности, тако да и ту има одређених прилагођавања, али то не ремети много сам процес васпитно-образовоног рада – објаснила је Милић.

Приликом првог анкетирања заинтересованости родитеља за поновни долазак у вртић, пријављено је 176 деце. Активирана су три вртића, односно „Плави чуперак“ и „Мики“ у Кикинди и „Невен“ у Мокрину. У вртићима је током првог дана рада било 90 малишана, док је наредног било 97, те се очекује наставак пораста броја деце у вртићима.

Пријем деце је био јако емотиван. Било је суза што због адаптације, поновног доласка, других објеката, али и делом јер су се деца ужелела својих васпитача. Мени је јако жао и осећам да је ове године оштећена генерација предшколаца. Волела бих да превазиђемо ову немилу ситуацију сви заједно и да реализујемо нашу завршену приредбу и наше предшколце испратимо у први разред онако како они то заслужују – рекла је Светлана Милић.

Пре отврања вртића, сви запослени у ПУ „Драгољуб Удицки“ обавили су санитарне прегледе и урадили ковид тест. Срећом, сви су били негативни. У набавци заштитне опреме запоселенима, подршку су пружили Општа болница Кикидна, Црвени крст и Полицијска управа Кикинда. Градски Кризни штаб обезбедио је натријум-хипохлорит и организује дезинфекццију објеката и дворишта.

 

ПОТВРДА НЕОПХОДНА

Пре довођења детета у вртић, родитељи су морали да доставе потврде послодаваца, као и педијатра. Препорука је да увек исти родитељ доводи дете у вртић и да имају смањене социјалне контакте. Према речима директорице, родитељи су коректни, поштују мере и сарадња је за сада добра.