ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ФОАЈЕУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА, АДАПТИРА СЕ ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР

  • ИНВЕСТИЦИЈЕ КОЈЕ МЕЊАЈУ ИЗГЛЕД ГРАДА
  • Народно позориште добија улаз и предворје достојно ове установе културе. У Геронтолошком центру предузимају адаптације у циљу побољшања услова и добијања трајне лиценце

 

Градоначелник Кикинде Павле Марков посетио је у уторак градилиште испред Народног позоришта и радове на адаптацији новог дома Геронтолошког центра. Заједничко за две локације је да ће корисницима обе установе, након радова, бити омогућен бољи комфор и квалитетнија услуга.


Нов простор и апартмани

У Новом дому Геронтолошког центра у Улици Генерала Драпшина, корисници ће моћи да бораве у новим апартманима, а у досад неискориштеном поткровљу зграде, биће смештена домска администрација. Радови започети прошлог месеца требало би да буду окончани до краја јула, а поред адаптације поткровља зграде обухватају и комплетно уређење објекта, замену плочица и ламперије, санацију система грејања.

Садашњи и будући корисници, након завршетка радова, стећи ће праву слику и увидети велику разлику. Ради се о улагањима која нису мала. Укупна издвојена средства износе 26,3 милиона динара, а новац је обезбедила Канцеларија за управљање јавним улагањима. Кикинда ће имати објекат за понос, али што је још најважније, стећи ће се услови за добијање трајне лиценце – рекао је Марков.

Директор Геронтолошког центра Светислав Вукмирица навео је да ће се овим проширењем добити простор за пет нових једнокреветних апартмана, које овај Дом нема у понуди, а веома су тражени.

Поједини корисници желе да имају своју комоцију и приватност. С друге стране, радимо на изради пројектне документације за изградњу нове зграде у Старом дому, чиме бисмо решили листе чекања за стационарни вид лечења. У скоријој будућности, када се реши тај проблем, социјална заштита у Кикидни биће на високом нивоу – рекао је Вукмирица.

Геронтолошки центар у Кикинди тренутно располаже привременом лиценцом, која важи до 2021. године. Најновијим радовима, које изводи београдска фирма „Стим”, претходила је адаптација просторија Клуба Геронтолошког центра. За уређење и опремање просторија, у Улици Браће Лаковић, локална самоуправа и Геронтолошки центар издвојили су милион динара.


Трг добија трг

Народно позориште добиће нов улаз из Градског трга. Публика више неће улазити кроз двориште, а посао ће бити готов до краја септембра, односно првих дана октобра, најављују надлежни.

Изградња савременог фоајеа са свим пратећим садржајима и платоом, почела је у априлу. Прву фазу радова, са око пет милиона динара, у оквиру пројекта „Заједници заједно”, финансира компанија НИС. Са током радова, у уторак се упознао и градоначелник Кикинде Павле Марков, обишавши градилиште:

Ова година биће богата и инвестицијама које се тичу културе, а ово је веома важан пројекат. Укупна вредност радова процењена је на око 32 милиона динара. Публика више у позоришну салу неће улазити кроз двориште. То и не приличи оваквој установи. Све ће за који месец бити подигнуто на драстично већи ниво. За Кикинду, публику, али Народно позориште, ово је веома значајно – рекао је Марков и додао да актуелни радови подразумевају још нешто. Уређењем простора испред фоајеа, Кикинда ће добити мини трг који ће се уклопити у постојећи амбијент. Након јавне расправе биће познато и име будућег мини трга, а својевремено је потекла идеја да се Кикинда, на неки начин, одужи Јовану Ћирилову, истакнутом позоришном уметнику међународне репутације. У новом фоајеу налазиће се билетарница, лоби простор и галерија, а биће погодан и за изложбе и књижевне промоције.

Директор Народног позоришта Бране Марјановић изнео је да ће будући фоаје имати око 150 квадратних метара корисне површине.

Одмах по завршетку радова у првој фази, уследиће изградња санитарног чвора, а потом и радови унутар објекта. Фоаје ће бити готов за јесењу премијеру – навео је Марјановић и додао да ће Народно позориште поред нове сезоне, у новом руху дочекати и новембар, када ће у овој згради бити одржана велика академија поводом присаједињења Војводине Србији.