ПО ШЕСТИ ПУТ, МЕСЕЦ НОВЕМБАР У НАШЕМ ГРАДУ ПОСВЕЋЕН ЈЕ СОВАМА

  • „СОВЕМБАР“ У КИКИНДИ
  • Ученици основних школа надметали се у знању о совама. Изложбе и предавања у „Партизану“ и Народном музеју. Екипа Би-би-сија поново долази у Кикинду због ушара

 

Прошле недеље почела је традиционална манифестација „Совембар- месец сова“ . Кикинда ће до 1. децембра бити у знаку ушара као највеће зимовилаште ових сова на свету, у циљу промовисања и чувања сова које презимљавају на дрвећу у центру Кикинде.

Шести „Совембар“ обележавају многобројне изложбе, бројање сова, квиз знања, едукативне радионице и предавања. Укључени су предшколци и основци, рекао је члан Градског већа Миодраг Булајић.

Канцеларија за туризам и Секретаријат за заштиту животне средине осмисли су богат и разноврасан програм, прилагођен свим узрастима. Пре три године, Градска управа донела је програм о заштити и очувању зимовалишта сова утина. Он подразумева постављање корпи за гнежђење, проучавање исхране, али и активно промовисање овог природног феномена – истакао је Булајић.

Милан Ружић, из Центра за проучавање сова из Новог Сада, каже да је тренутан број утина које се налазе у центру града задовољавајући јер је и даље прилично топло за ово доба године.

Успели смо да пребројимо 238 сова. Чим падну први мразеви, очекујем да се тај број повећа. Година је била добра за гнежђење. Ускоро ће Кикинду поново посетити екипа Би-би-сија. Најавили су долазак за јануар да досниме материјал за документарни филм. Овог пута разговараће и са грађанима, како би чули њихово мишљење о феномену који ваш град има – додао је Ружић.

Ђаци су своје радове изложили у сали „Партизана”. На изложби посвећеној ушарама могли су се видети колачи са ликом сова, радова од пластелина, цртежа. Своје знање о утинама показали су основци у квизу знања „Свет сова ушара”. У финалу су се нашле четири школе: „Јован Поповић”, „Иво Лола Рибар”, „Ђура Јакшић” и „Свети Сава” која је освојила и прво место у такмичењу. За све финалисте обезбеђене су награде.

Највише сова утина, симбола Кикинде, избројано је 2009. године, када су у центру града зимовале 743 птице. Орнитолози апелују на грађане да чувају сове, да мање користе пестициде у пољопривреди јер се хране на њивама, а и да током празничних дана не бацају петарде и остала пиротехничка средства која их терају из гнезда.