„ПЛАКЕТА ЧАСТИ“ КИКИНДИ

  • НАШЕМ ГРАДУ ДОДЕЉЕНО ПРИЗНАЊЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ САВЕТА ЕВРОПЕ
  • Свечаној церемонији путем скајпа присуствовао члан Скупштине СЕ Стефан Шенах, који је рекао да Кикинда награду заслужује због промоције европских вредности

У петак је у Скупштини града одржана званичана церемонија доделе Плакете части коју је Кикинда добила од Парламентарне скупштине Савета Европе. Овом приликом средњошколци су учествовали у симулацији седнице локалног парламента. На самом почетку представницима града на челу са градоначелником Николом Лукачем и младим одборницима путем скајпа обратио се Стефан Шенах, члан Парламентарне скупштине Савета Европе. Он је истакао да му је велика част што виртуелно присуствује седници и додао да се „Плакета части“ додељује од 1955. године.

Европска посвећеност градске власти и свих Кикинђана допринела је да ваш град 2018. године добије „Европску заставу части“, а у кратком периоду стигло је и признање „Плакета части“. Као мултинационална средина Кикинда доприноси бољем разумевању међу народима. Кикинда је била домаћин разним манифестацијама попут „Европски дан језика“, „Европски школски дан“ и друге. Ваш град учествује и у пројектима промоције европских вредности који обухватају сарадњу са Хрватском, Мађарском и Румунијом. Уручујем ову награду свим грађанима Кикинде – истакао је Стефан Шенах.

Признање је потврда демократских вредности које Кикинда баштини, рекао је градоначелник Никола Лукач.

Кикинда је једини град у нашој земљи којем је додељено признање „Плакета части“. Савет Европе који додељује награду препознао је изузетне напоре које наш град улаже у промоцију европских вредности, мултикултурализма, солидарности, интернационалну сарадњу и братимљењу градова. „Плакета част“ симболизује европски идеал и све вредности које он представља, тако да са правом можемо да кажемо да је ово историјски дан за наш град и све грађане. Награда је круна дугог и плодног рада свих оних који чине град функционалним. Када то кажем мислим на све наше суграђане, вредне раднике и поштене домаћине који својим радом доприносе да наш град буде онакав каквим га и данас види Европа – рекао је Никола Лукач.

Кикинда се од свог постојања, већ два и по века, континуирано развија и данас је дом свих нас који живимо у овом лепом граду, додао је Лукач и напоменуо да у нашем граду не постоје разлике и границе, да се у њему славе два Ускрса и Божића.

Након што је завршена церемонија уручења одржана је седница у којој су одброници били средњошколци из све четири школе. Они су расправаљали о 11 тачака дневног реда међу којима су биле одлуке о спровођењу акције укључивања грађана у буџетски процес и припреме грађанског буџета, о наградама и признањима града Кикинде, о регресираном и бесплатном превозу и друге.

 

ТРЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ИЗ СТРАЗБУРА

Кикинда је једини град у Србији који ће поносно носити високо признање „Плакета части“ за 2020. годину које додељује Парламентарна скупштина Савета Европе. Признање које стиже из Стразбура, треће је по реду. Европарламентарци Кикинду су претходно овенчали „Европском дипломом“ и „Заставом части“.