ПЕРИОД БЕЗ НАЈТЕЖИХ КРИВИЧНИХ ДЕЛА НА ПОДРУЧЈУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ У КИКИНДИ

  • БЕЗБЕДНОСТ НА ВИШЕМ НИВОУ
  • Поред општег смањења броја кривичних дела, на подручју ПУ Кикинда у прошлој години заплењено 123 килограма наркотика. Смањен и ниво присутности малолетничке делинквенције

 

 

Укупан број свих кривичних дела, на подручју који покрива Полицијска управа у Кикинди, смањен је за седам процената у односу на 2017. годину. Начелник Душан Глишин истиче чињеницу да је унапређено стање безбедности и додаје да на територији кикиндске управе прошле године није било убиства, тешког убиства или убиства у покушају који се сматрају најтежим кривичним делом.

Душан Глишин

Смањен је и број тешких телесних повреда са 43 у 2017. на 37 у петходој години. Укупно смо евидентирали 1.161 кривично дело против имовине у 2018. а и тај број је мањи у односу на 2017. годину, када их је било 1.347. То су и најчешћа кривична дела са којима се сусрећемо. Међу овим кривичним делима доминира крађа којих је било 610, док је тешких крађа било 335 – каже Глишин.

Међу приоритетима рада Министарства унутрашњих послова је борба против трговине наркотицима. У сарадњи са Граничном полицијом, прошле године на подручју ПУ Кикинда заплењено је 123 килограма разних врста наркотика.

Највише заплена било је на Граничном прелазу Хоргош. У 169 заплена одузето је 115 килограма марихуане, четири килограма кокаина, исто толико амфетамина и више од 10.000 таблета са листе психоактивих супстанци. По налогу тужилаштва процесуиране су 153 особе осумњичене за кривична дела производња и стављање у промет опојних дрога и недозвољено држање опојних дрога – додаје Душан Глишин.

Наш саговорник напомиње да је држава послала јасну поруку да је породично насиље неприхватљиво, да наслинке неће толерисати и да ће свако ко почини ово кривично дело бити процесуиран. За разлику од 2017. када је почео са применом Закон о спречавању насиља у породици и када је било 253 кривичних дела, прошле године било их је 223.

Закон има превентивну функцију, а полиција је добила нова овлашћења. Откривамо да ли прети непосредна опасност од насиља у породици и како се примењују мере када је та опасност и откривена. За примену мера није нужно да се насиље које би имало елементе кривичног дела заиста и догодило. Акценат је на томе да до насиља уопште не дође. Ако се оно деси, на нама је да заједно са другим институцијама, пре свега Центром за социјални рад и Центром за подршку женама, заштитимо жртву и пружимо јој подршку – прецизира начелник ПУ Кикинда.

Од почетка примене новог Закона изречено је 1.128 хитних мера. Од тог броја, 760 је хитних мера забране учиниоцу да контактира са жртвом насиља и да јој прилази, а 368 је хитних мера привремено удаљење учиниоца из стана.

Број кривичних дела које су починили малолетници умањен је за 23 процената прошле у односу на претпрошлу годину. У 2018. евидентирано је 125 малолетника који су учинили кривична дела. У укупном уделу број кривичних дела од стране малолетника је око 9,5 одсто, а највише се везују за имовинска кривична дела.


У САОБРАЋАЈУ 15.000 ПРЕКРШАЈА

Проше године саобраћајна полиција открила је 15.000 прекршаја из области безбедности саобраћаја на путевима. Највише их је било због прекорачења дозвољене брзине 5.350. Забележено је 537 прекршаја који се односе на вожњу под дејством алкохола, док је 213 возача затечено како користи мобилни телефон приликом вожње.

СТИЖУ МЛАДИ ПОЛИЦАЈЦИ

Полицијска управа у Кикинди до краја године запослиће младе полицајце који завршавају обуку у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. До краја маја и сепетмебра на дужност ће ступити 27 младих полицијских службеника.

ДОБРА ОПРЕМЉЕНОСТ

У протекле две године Полицијској управи Кикинда МУП је доделио 37 нових службених возила и две марице који су расподељени полицији опште надлежности, саобраћајној и криминалистичкој полицији. Од локалних савета за безбедност добијена су четири возила. Она се налазе у полицијским станицама Чока и Кањижа, а једно возило је патролно.