ОЖИВЕЛИ ДУХ ОСАМДЕСЕТИХ

  • ЛЕТО У КИКИНДИ ЛЕПШЕ УЗ „КИКИНДСКО ЛЕТО“
  • Чувена дискотека „Делфин“, на моменат је радила као осамдесетих. Некада на Старом језеру, а сада, у оквиру „Кикиндског лета“, на отвореним базенима СЦ „Језеро“

Као у стара добра времена, прошлог петка, генерација диско клуба „Делфин“ имала је прилику да се сети младости, а неке нове генерације, да се упознају са хитовима из тог времена. За избор музике, поновоје био задужен ди-џеј Сава Грабић, који је „ведрио и облачио“ за грамофонима и у некадашњем „Делфину“.

– Сва ова атмосфера и насмејана лица говоре да би требало овакве вечери да организујемо чешће. Иако нисмо на Старом језеру где је била дискотека, очекујем да ћемо у наредним годинама успети да се састанемо баш тамо. Планирам да за следеће окупљање позовем најпознатије ди-џејеве Војводине који су харали у осамдесетих година – рекао је Грабић.

Посебан угођај био је и тај што је музика пуштана са звучника и уређаја који су кориштени и у периоду док је диско радио.

Једна од иницијаторки да оживи диско „Делфин“ је Јасмина Миланков.

– Моја генерација памти и још увек је емотивно везана за најпознатију кикиндску дискотеку. И ово вече посветили смо лепим и незаборављеним временима наше младости – истакла је Јасмина Миланков.

На подијуму су дошле до изражаја и играчке способности Кикинђанина Слободана Видојевића.Он је седмадесетих отварао плес у чувеној „Микиници“.

– Провод у „Делфину“ се не заборавља.Нагласио бих да би овакви догађаји требало чешће да се организују. Такође морам да истакнем да су девојке једнако лепе као и пре четири деценије – приметио је Видојевић.

Дискотека „Делфин“ радила је од 1978. до 1982. године. У то како се некада проводили њихови родитељи, па и баке и деке уверио се велики број младих који је посетио диско вече.

 

КОМЕДИЈА О СИВИМ ЖИВОТИМА

Велику пажњу публике, привукла је комична представа „Хор бечких дечака“, у извођењу Ирфана Менсура, Предрага Ејдуса и Слободана Боде Нинковића. Три барда представила су причу о остарелим земљацима у туђини, који раде на црно и труде се да преживе.

Представа је рађена по тексту Мирољуба Недовића, а у режији Ирфана Менсура. Према његовим речима, успешност представе показана је досадашњим бројем извођења.

– У овој представи публика се смеје. Смеје се себи, смеје се нама, смеје се нашој црно-белој ситуацији и нашим сивим животима и на крају, када се заврши представа, а то су ми многи рекли, да се кући одлази са једном малом горчином и са малим грчем у стомаку, јер су препознали себе – објаснио је Менсур.

Слободан Бода Нинковић у представи „Хор бечких дечака“ тумачи лик Џонија, човека који је, према његовим речима, пронашао начин да идеално функционише на Западу, доводећи људе, обећавајући свашта, да би касније узимао проценат. Међутим, према његовом личном мишљењу, и у Србији може да се успе, али уз више труда и напора. Како је рекао Бода Нинковић, срећа не зависи од места живљења, већ да је она тамо где су породица и најмилији.

 

ОД „КЛОВНОВА” ДО „ЦРВЕНКАПЕ”

Део програма другог викенда „Кикиндског лета“ био је резервисан за најмлађе суграђане. Кроз комичне ситуације у представи „Ах, та црвенкапа“ деца су ситуације научила шта значи другарство, али и како чувати и заштити своју околину и понашати се безбедно у саобраћају.

Како је објаснио Фуад Табучић из Балканске позоришне трупе „Ара“, у представи заједно са клинцима размењују неколико прича.

– Не само оне везане за бајку коју сви знамо, него мало говоримо и о вршњачком насиљу, о здравом животу, хигијени и тристa неких других чуда, где смо ми као трупа хтели да подсетимо на разноразне ствари – објаснио је Табучић.

Тића, један од јунака ове приче, страшно се досађује, а Мића, Тићин најбољи пријатељ, одлучи да се забаве тако што ће заједно са децом испричати познату бајку, али стављајући Тићу у разне ситуације и проблеме на које може да наиђе на путу од куће до шуме и бакине куће и да их реше, при том, опет заједно са децом. Клинци су пре извођења „Црвенкапе”, могли да се опробају и у интерактивном програму „Школа за кловнове“.