ОТПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА КАПИТАЛНОГ ПРОЈЕКТА ОД ВАЖНОСТИ ЗА ЦЕО РЕГИОН

  • КОМЛЕТНА РЕКОНСТРУКЦИЈА БОЛНИЦЕ
  • Прва фаза радова, у вредности од 342 милиона динара, кренула од најстаријег дела Опште болнице

 

Грађевинским радовима на згради одељења физијатрије званично је почела опсежна реконструкција Опште болнице Кикинда. Радници фирме „Стим градња“, која је изабрана као извођач радова, у наредних 400 дана поред физијатрије, реконструисаће инфективно, дечје, онколошко, палијативно и одељење патологије. Према речима др Весна Томин, в.д. директора Опште болнице, пацијенти са физијатрије за сада су премештени на инфективно, које је припојено ковид одељењу, а почетак реконструкције представља почетак боље будућности.

– У овој болници ће се у много лепшим условима лечити пацијенти, а здравствени радници обављати свој посао. Зато ја у име свих запослених у Општој болници Кикинда и у своје лично име захваљујем Влади Републике Србије и Канцеларији за управљање јавним улагањима која је обезбедила средства за реконструкцију, а исто тако Градској управи која је обезбедила средства за пројектно-техничку документацију – навела је др Томин.

Реконструкција Опште болнице Кикинда изводиће се фазно, те након завршетка радова на објектима поменутих одељења, приступиће се уређењу централне зграде. Средстава за прву фазу радова, у износу од 342 милиона динара, обезбедила је Канцеларија за управљање јавним улагањима, а како би посао текао у континуитету, израда пројектно-техничке документације за наредне фазе већ је у току.

Град је издвојио 17 милиона динара за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију новог дела болнице и доградњу анекса који ће надоместити смањење смештајног капацитета због модернизације самог објекта. Рок за завршетак пројектно-техничке документације је крај ове или почетак наредне године, како бисмо од Канцеларије за јавна улагања добили потребна средства за даљи рад – предочио је Светислав Вукмирица, помоћник градоначечника Кикинде.

Реконструкцију Опште болнице Кикинда градоначелник Кикинде Никола Лукач оценио је као капитални пројекат, од чије реализације корист неће имати само становници Кикинде, већ целог региона.

У наредном периоду добићемо модерну, функционалну и технолошки нову Општу болницу, а услови пружања здравствене заштите биће много бољи. Циљ нам је да унапредимо сваку услугу, па и здравствену. Знамо колико нам је здравствени систем био оптерећен током протеклих годину и по дана. Сигурно је да медицински радници заслужују максималне услове за рад, најновију технологију, а пацијенти нормалне услове да се лече  – истакао је Лукач.

Осим грађевинских радова и повећања енергетске ефикасности на објектима, реконструкција болничког комплекса обухвата замену свих инсталација, електро, машинских, водоводних цеви, као и развод медицинских гасова.

ИЗГРАДЊА НОВОГ ОБЈЕКТА НЕОПХОДНА

Најављена нова зграда у болничком комплексу имаће три хиљаде квадратних метара и њена изградња неопходна је да би се задржао постојећи капацитет. У реконструисаној централној згради болнице свака соба имаће своје купатило, а то ће подразумевати смањење броја кревета, што ће бити надомештено новом зградом.