ОСТАНИМО У КУЋАМА

  • ПОВОДОМ ПАНДЕМИЈЕ ВИРУСА КОРОНА ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
  • Кикинда један од најугроженијих градова у Србији. Предузете оштре мере против ширења заразе. Градоначелник Павле Марков позвао Кикинђане на самодисциплину и поштовање мера

У циљу спровођења мера и одлука Владе Републике Србије и спречавања ширења вируса корона, градски Штаб за ванредне ситуације донео је низ оштрих мера на подручју Кикинде. Наша средина означена је као једна од најугроженијих од почетка ширења заразе. Податак да су од четири тренутно најтеже оболела пацијента, чак три особе из Кикинде, сам по себи довољно говори, а приликом последњих обраћања јавности, да је најтежа ситуација у Београду, Нишу и Кикинди, потврдио је и председник Србије Александар Вучић.

Тако је, поред мера уведених у Републици, Кикинда добила и неколико додатних. Од пре два дана у Кикинди су затворени сви угоститељски објекти, трговине робом и пијаце. Дозвољен је рад продавница са прехрамбеним производима и апотекама. До даљњег, грађанима ће бити доступни и локали са брзом храном и услугама кетеринга.

Претходно, почетком недеље, кризни штаб је основао позивни центар за све грађане којима је помоћ потребна.

Знајући да постоји већи број наших суграђана који сами обављају набавку основних животних намирница и лекова, Град је донео одлуку о оснивању позивног центра. У питању је сервис који стоји на располагању свим грађанима, пре свега старијима, како у граду, тако и у селима. Апелујем на грађане да не злоупотребљавају овај сервис и да зову из стварних потреба како бисмо олакшали рад службе – рекао је градоначелник и апеловао је на суграђане да буду самодисциплиновани и поштују уведене мере у циљу очувања здравља становништва.

Борба против овакве ситуације подразумева, пре свега, велику дисциплину и што мањи контакт са људима. Сваки контакт је ризичан и суштина је у томе да будемо у кућама. Налазимо се у ванредном стању и ванредне мере се предузимају ради свих нас. Посебно апелујем на старије људе, који имају преко 60 година, да покушају да не излазе напоље. Ми предузимамо мере, али је важна самодисциплина и грађани морају да схвате озбиљност ситуације – поручио је Марков.

Покрајински штаб за ванредне ситуације издао је наредбу забране пријема нових корисника у Геронтолошким центрима у Војводини. Наложено је и да се изврши дезинфекција свих јавних површина, здравствених установа, аутобуске и железничке станице, а посебно аутобуса за међуградски саобраћај, као и да се сви контакти особа које су већ биле у карантину стављају у самоизолацију у трајању од 14 дана.

Према препоруци градоначелника, од пре неколико дана обавља се појачана дезинфекција трга, улица, просторија јавних служби, Градске управе.