ОДРЕЂЕНИ НОВИ ДАТУМИ ОДРЖАВАЊА НАЈПОЗНАТИЈЕ ЛОКАЛНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

„ДАНИ ЛУДАЈЕ“ ВЕЋ У СЕПТЕМБРУ

 

Из Канцеларије за туризам најавили богат програм. На тргу и другим локацијама у граду, смењиваће се карневали, изложбе, промоције националних кухиња, музички и спортски садржаји. Очекује се велик број гостију из иностранства

Како би се избегли лоши временски услови који су дуго година пратили „Дане лудаје“, одржавање највеће и најпознатије овдашње манифестације померено је за септембар. Тако ће 32. „Дани лудаје“, уместо другог викенда у октобру, бити одржани током претпоследње недеље септембра, тачније од 21. до 24. наредног месеца. Манифестација ће трајати четири дана, а време ће показати да ли је добро што је термин одржавања традиционалне манифестације померен, истакла је Маријана Мирков из Канцеларије за туризам.

Акценат је као и увек на мерењу најдуже и најтеже лудаје и централна манифестација уз мерење биће одржана у суботу. Тада у нашем граду има највише пропратних програма, а очекујемо и највише гостију – истакла је Маријана Мирков.

Госте организатори очекују из земље и окружења. Њих ће позвати популарни „наранџасти караван“ предвођен костимираним кикиндским предшколцима, који ће поред устаљене руте Нови Сад- Београд- Темишвар, ове године по први пут локалну манифестацију на овај начин представити и у Мађарској, у Сегедину.

Програм почиње 21. септембра, а прва два дана резервисана су за децу која ће се опробати у „Играма са лудајом“, а у петак ће око 500 предшколаца у карневалској поворци прошетати тргом. У Галерији „Тера“ биће отворена изложба „Атеље 61“ из Петроварадина, у Народном музеју посетиоцима ће бити на располагању изложба егзотичних животиња, стена, руда и минерала, а у Културном центру „Осликавање тикава“, изложба наивне уметности из Падине. Суботу отвара банатски фруштук уз сеоски рогаљ, европски кутак и гостинску собу.

У оквиру дела који је назван „Лудаја и лонац“ грађани ће моћи да виде и пробају да праве грнчарске предмете, а у томе ће им помоћи грнчари из Мађарске, Србије и Румуније. Ту је и гастрономски шоу који промовише далматинску кухињу. Кикинда ће током Дана лудаје имати прилику да буде део и Европског дана прекограничне сарадње – додала је Маријана Мирков.

Ове године и за последњи дан манифестације, недељу, осмишљен је посебан програм, тако да ће бити организована гостинска соба са музичким и глумачким садржајима.

„Дане лудаје“ као и сваке године пратиће и спортски турнири у одбојци, шаху, тенису и „Фудбалијада“. Сусрешће се и рекреативци железнице.


КОНЦЕРТИ

И ове године свакодневни програм завршаваће се концертима на Градском тргу, а биће их укупно осам, најразличитијих музичких жанрова. Неће баш бити „од Силване до Нирване“, али зато од Кемиша до Ђулета-  хоће. Тако и наступи познатих извођача почињу са првим даном, у четвртак, када ће суграђане забавити кикиндска група „Кум“ у 19 сати и група „Дивљи кестен“. Звезда те вечери биће Неда Украден са концертом у 21 сат. У петак од 21, на бину ће изаћи Кики Лесандрић и „Пилоти“, а после њих Дејан Петровић и „Биг бенд“. У суботу у 20 сати почиње концерт Марине Тадић, а у 22 Зорице Брунцлик и Кемиша. У недељу за 21 сат планиран је концерт групе „Ван Гог“.


НАГРАДЕ

За најуспешније произвођаче, организатори су обезбедили адекватне новчане награде. Победнику у категорији најтежих бундева припашће 100.000 динара, колико ће добити и онај ко донесе најдужу тикву. Другопласиране у обе категорије очекује по 30.000 динара, док трећепласирани могу да рачунају на 20.000 динара. Прошле, али и претпрошле године, шампионску титулу освајао је Душан Јанков, магистар фитофармације из Чуруга. Апсолутни победник је Милан Десница из Савиног Села, који је 2014. тријумфовао са бундевом тешком 507 килограма. Млада медицинска сестра из Темерина Ева Пеце лане је поновила успех из 2014. године. Тада је у Кикинду донела 283 центиметара дугу тикву, а прошлог октобра победила је са десет центиметара краћим плодом.