ОБЕЗБЕЂЕНЕ ЗНАЧАЈНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ЗА УЛАГАЊА У ОБЈЕКТЕ ОБРАЗОВАЊА

  • ПЛАНИРАНО И УРАЂЕНО
  • Инвестиције у области школства, планиране овогодишњим буџетом, до краја септембра су и реализоване. За ову сврху, са сва три нивоа власти, обезбеђено је око 47 милиона динара, који су уложени у побољшање услова у школама на територији града Кикинде

 

На основу деветомесечног извештаја о извршењу градског буџета, инвестиције у области школства планиране за 2018. годину реализоване су сто посто. Како је објаснила заменица градоначелника Босиљка Срдић, започињањем радова на санацији фасаде Основне школе „Фејеш Клара“ план за 2018. годину је и заокружен.

Када све саберемо, из буџетског дела за школе је реализовано 21 милион и 360 хиљада, за одржавање и набавку опреме девет милиона 248 хиљада, од Покрајине и Републике 12,4 милиона, за суфинансирање издвојено је четири милиона. Негде око 47 милиона се слило у школске објекте и свакако утицало на побољшање услова у њима – рекла је Босиљка Срдић.

Поред радова у ОШ „Фејеш Клара“ за које је извојено 11,2 милиона динара, у току ове године саниран је санитарни чвор у ОШ „Глигорије Попов“ у Руском Селу, у ОШ „Иво Лола Рибар“ уложено је 1,2 милиона за замену прозора и санацију крова. У ОШ „Јован Поповић“ урађена је друга фаза санације фасаде, вредности два милиона динара, потом у Економско-трговинској школи уређени су тоалети и замењена врата, а вредност радова је 750.000 динара, у Техничкој школи замењена је расвета, а средства у износу од 2,2 милиона обезбеђена су из градског и покрајинског буџета.

Поред тога, у циљу побољшавања услова рада у школама у буџету постоји и позиција за набавку опреме, одржавање и поправке. За првих девет месеци ове године, за ту сврху, утрошено је око девет милиона динара.

Када су у питању средства добијена путем конкурса покрајинске и републичке властик, неки од реализованих пројеката су куповина пројектора за ОШ „Вук Караџић“, куповина намештаја у ОШ „Васа Стајић“, едукација професора и опрема за дигиталну учионицу у ОШ „Свети Сава“, куповина рачунара за ОШ „Миливој Оморац“. Такође, уложено је и у ОШ „Ђура Јакшић“, „Жарко Зрењанин“, а „6. Октобр“ је добила милион динара од Фондације „Ана и Владе Дивац”.

Што се тиче Покрајине, ОШ „Вук Караџић“ одобрена су средства за санацију дворишта. По пројекту, добили су три милиона динара, а Градска управа ће суфинансирати са три милиона. Ови уговори су потписани, завршено је све, а радови ће почети првих дана пролећа, са лепим временом – рекла је Срдић.

У току ове године урађена је и комплетна пројектно-техничка документација за 29 пројектних предлога направљених у складу са приоритетним потребама у свакој школи, што ће омогућити учешће на конкурсима наредне године.