ОБЕЛЕЖЕН 20. НОВЕМБАР, ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КИКИНДЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  • ГРАД СА НАЈВИШЕ ДОБРОВОЉАЦА

Низом догађаја у понедељак је обележен 20. новембар, Дан ослобођења Кикинде у Првом светском рату. Почаст страдалима полагањем венаца одали су представници Града Кикинде, Удружења Српских ратних ветерана, Савеза потомака ратника Србије од 1920. до 1920. године, СУБНОР-а, Савеза резервних војних старешина, Друштва српско-руског пријатељства „Волошин“ из Новог Бечеја, делегације Љубовије, Пожаревца и Сенте. Овај датум један је од најважнијих у историји Кикинде, рекао је професор историје Лазар Демић. Он је подсетио да је у наш град Кикинду 18. новембра, ушла претходница српске војске, а два дана касније, умарширао је Гвоздени пук Моравске дивизије на челу са пуковником Драгутином Ристићем.

Кикинђани су у односу на број становника имали највише добровољаца у Првом светском рату.У костурници је сахрањено скоро 200 добровољаца- Срба, Руса и Румуна– казао је Демић.

Овим поводом, после полагања венаца, у Културном центру отворена је изложба нашег суграђанина који живи у Београду историчара Јована Пејина „Кикиндски крај и Кикинда у добровољачком покрету од 1916. до 1918.“.

На Свечаној академији о једном од најважнијих датума у кикиндској историји, члан Градског већа Миодраг Булајић истакао је колико је важно јединство.

Обележавање овог датума важно је за све нас. Радује ме што су сва удружења и организације учествовале и на достојан начин одале почаст свима који су изгинули борећи се за слободу – закључио је Булајић.