НОВА ВОЗИЛА ЗА ПАТРОНАЖНУ СЛУЖБУ

  • Град Кикинда добио подршку на конкурсу Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Подржани пројекат усмерен на породице, младе особе, мајке и децу

Служби кућног лечења, палијативног збрињавања и патронаже кикиндског Дома здравља уручени су кључеви два путничка аутомобила марке „дачиа сандеро“ за потребе рада патронаже. С обзиром на то да патронажна сестра минимално пет пута посети свако новорођенче, а да се на територији града Кикинде годишње роди око 500 беба, потреба за путничким возилом је велика, истакла је главна сестра Патронажне службе Оливера Вучковић Попов.

Некада је патронажа радила бициклом и пешке. Међутим, уназад четири године успели смо да добијемо аутомобиле, али који су изузетно стари. Покривамо Кикинду и девет села. Имали смо два стојадина и једног пунта који је само за села. Некада нам се дешава да имамо више посета селима у току дана и ми то физички не можемо да постигнемо једним аутомобилом. Аутомобили које смо добили много нам значе – истакла је Оливера Вучковић Попов.

У име Дома здравља директорица ове установе др Биљана Марковић захвалила је локалној самоуправи што, како је рекла, увек мисли о потребама здравства. Према њеним речима, нови аутомобили дошли су у право време, јер су претходна два повучена из употребе због дотрајалости.

Набавка два путничка возила за потребе рада патронажне службе при Дому здравља представља једну од три планиране активности у оквиру пројекта, који Град реализује у сарадњи са Кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Укупна вредност пројекта је 13 милиона динара, од који је 11 милиона обезбедио Кабинет министра, а остатак је издвојено из локалног буџета.

Како је објаснио градоначелник Кикинде Павле Марков, једна од активности подразумева оснивање пет саветовалишта намењених родитељима и младима, док се трећа односи на изградњу игралишта на Старом језеру.

Планирање породице на другачијем је нивоу у односу на то како је некада било. Потребно је много више да се улаже у ове видове рада, саветовалишта и разговоре на тему родитељства. С друге стране, изградњом дечјег игралишта биће обезбеђена квалитетна инфраструктура како би деца што више времена проводила у природи. Пројекат је компатибилан са свим нашим плановима развоја града, а изградњом игралишта наставља се даље унапређење Старог језера – рекао је Марков.

У циљу побољшања положаја породице са децом, Град Кикинда развио је низ мера популационе политике. Како је истакао градоначелник, у оквиру ових мера предвиђене су разне активности током ове и наредне године.

Незгодно је у овом тренутку да, када имамо велики здравствени проблем, друге теме дођу до изражаја. Међутим, ми смо предвидели низ активности које би водиле ка томе да убедимо младе људе, будуће родитеље да стварају породице и да је то највећа вредност која постоји. Замишљено је да у неком наредном периоду пажњу преусмеримо са великих инфраструктурних пројеката на пројекте, који можда у неком тренутку и нису толико видљиви, али представљају суштину – обајаснио је Марков.

Неке од мера популационе политике подразумевају исплату родитељског додатка за прворођено дете, новчану помоћ незапосленим породиљама у трајању од шест месеци, бесплатан боравак у Предшколској установи за свако треће и четврто дете, подршка деци у току школовања, од којих најзначајнију представља финансирање превоза ученика средњих школа који из приградских насеља путују до Кикиде.