НИ ПОСЛЕ ГОДИНУ ДАНА ОД ПРОГЛАШЕЊА, ЕПИДЕМИЈА ВИРУСА КОРОНА НЕ ЈЕЊАВА

  • ВАКЦИНА ЈЕДИНИ ЛЕК
  • На територији града Кикинде активно је 877 случајева заразе вирусом корона, показују последње доступни подаци (среда). Неповољној епидемиолошкој ситуацији на пут једино може стати вакцина  

 

Према оцени Завода за јавно здравље Kикинда епидемиолошка ситуација оцењена је као крајње неповољна, а очекује се и продужење епидемијског таласа. На дневном нивоу у нашем граду региструје се висок број новооболелих, односно око 40, махом радно активног становништва. Kако би се епидемија ставила под контролу, потребно је да се што већи број људи вакцинише. Имунизација становништва у Кикинди тече добрим темпом, али она још увек нема утицај на ток епидемије, рекла је др Сандра Радловић, директорица Завода за јавно здравље.

Неопходно је да број оних који су прележали вирус и имуни су још увек, као и број комплетно вакцинисаних у збиру буде већи од 70 одсто. Ми смо још увек далеко од тог процента, али је важно имати на уму да само комбинација вакцинације и стриктно поштовање епидемиолошких мера може у овом тренутку епидемију да стави под контролу – нагалсила је др Радловић.

Грађанима Србије доступне су вакцине против вируса корона произвођача „Синофарм“, Суптњик В“, „Астра Зенека“ и „Фазјер“. Све вакцине је одобрила Агенција за лекове и, како струка истиче, све су безбедне и једино решење за крај епидемије. Међутим, важно је истаћи да је потребно да прође извесно време од друге дозе вакцине до стеченог имунитета.

Изграђена је погрешна слика у јавности да од момента када особа прими вакцину добија стопроцентну заштиту. То је заблуда. Важно је да разликујемо термине вакцинација и имунизација. Вакцинација је моменат када примимо вакцину, сам акт давања исте. Kада особа добије обе дозе, сматра се да је комплетно вакцинисана, а да би неко био имунизован, односно да би стекао имунитет, мора да прође одређени период после комплетне вакцинације. То зависи од вакцине, код неких је тај период три, а код неких од четири до пет недеља – објаснила је др Радловић.

Према њеним речима, вирус SARS CoV 2 неће нестати сам од себе, а неспретном комуникацијом створена је слика да је близу крај епидемије.

Нажалост, морам рећи да то није случај. Имамо две опције – или да оболимо или да се вакцинишемо, а мислим да је паметно изабрати вакцину из разлога што нико од нас не може предвидети ток и тежину саме болести, чак и да нисмо у групи са повећаним ризиком – истиче директорица Завода за јавно здравље.

Реакције после сваке вакцине су очекиване, а јављају се у виду бола на месту убода, црвенила и благе температуре и трају дан или два. Неодлучни и грађани који сумњају у вакцинацију више информација могу добити од свог лекара, али како истиче др Радловић, вакцина је најбоље решење у борби против ковида 19.

 

ВАКЦИНАЦИЈА НА СЕЛИМА

Становници села који се нису пријавили за вакцинацију имају још данас (четвртак) прилику да се вакцинишу у својим амбулантама. Екипе Дома здравља данас ће бити у Иђошу, Сајану, Башаиду и Бан. Тополи, а у претходна два дана обишле су остала села, сазнајемо од др Биљане Марковић, директорице Дома здравља.

Определили смо се да без заказивања најпре вакцинишемо наше становнике села. Сви становници села који не буду у прилици да се вакцинишу сада, вакцинисаће се за две недеље – истакла је др Биљана Марковић.

За ову вакцинацију на располагању је само вакцина кинеског произвођача Синофарм.

 

ЗАКЉУЧНО СА ПОНЕДЕЉКОМ, ОБЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ ПРИМИЛИО ЈЕ 9.769 ГРАЂАНА, А ОКО 10.000 ТРЕБА ДА ПРИМИ ЈОШ ЈЕДНУ ДОЗУ