Нема муке за вредне руке: Новокозарчанке израдиле 32 ношње за КУД „Петар Кочић“

  • У посао било укључено више од 20 чланица Удружења жена „Нови Козарци“. Помогао Град, Месна заједница и „Производња Јадранка“

Чланице Удружења жена „Нови Козарци“, доказале су да се вољом и вредним радом, уз минимална средства, може остварити много. На недавно завршеном конкурсу локалне самоуправе за пројекат им је одобрено 100 хиљада динара, које су Новокозарчанке искористиле за набавку материјала и свега осталог потребног за израду ношњи намењених тамошњем КУД-у „Петар Кочић“.

Председница Удружења Мирела Благојевић каже да су се лако одлучиле за овај потез.

Виделе смо да нашем КУД-у недостају ношње. Да оскудевају у најосновнијем, да се сналазе на разне начине и одлучиле смо се да им помогнемо. У завршној фази је израда 32 комплета ношњи које ћемо им ускоро и уручити– наводи Мирела Благојевић.

И чланице Удружења у овом послу имале су велику помоћ. Несебично су у акцији учествовали Месна заједница и „Производња Јадранка“, којој је било поверено шивење нових ношњи.

Жене су на послу биле ангажоване скоро три месеца, а рад је изискивао бројне вештине баратања иглом и концем. Радио се вез, труковање, обрађивала се чипка…

Радило се у просторијама Удружења. Тих дана, како кажу Новокозарчанке, све је личило на старо, добро сеоско прело. Жене су се окупљале и дружиле, а посао је рађен „сам од себе“. Вешти прсти ових вредних жена извезли су 32 ношње са војвођанским мотивима, а

КУД-у „Петар Кочић“ поклониће и вунене прегаче.

Удружење жена „Нови Козарци“ постоји 40 година и броји око 40 чланица, од којих су, према речима председнице, више од половине изузетно активне. На изради ношњи било је ангажовано 25 жена.

Ниједна није одбила позив да се придружи овој акцији. Истакла бих нашу Мару Супар, која је сама тражила да ради вез на ношњама, иако има 94 године– каже председница.

Велику захвалност, према речима Благојевићеве, ово удружење, а самим тим и КУД из истог села, дугује Градској управи, који средства усмеравају на праве адресе и за праве ствари.