НАША ОПШТИНА НАЛАЗИ СЕ У ВРХУ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ПО КВАЛИТЕТУ И ЈАВНОСТИ У РАДУ

  • КИКИНДА ВИСОКО РАНГИРАНА
  • На листи коју је сачинила Транспарентност Србије, Кикинда се налази на 16. месту од укупно 145 оцењиваних средина

 

Невладина организација Транспарентност Србија, усмерена на борбу против корупције и злоупотреба у државним органима, високо је вредновала кикиндску општину у последњем истраживању.

Ова организација у 2015. години увела је нову методологију за оцењивање и рангирање јединица локалне самоуправе на основу индекса транспарентности – ЛТИ. Индекс представља збир позитивних поена добијених из индикатора који су подразумевали анализу сајтова, докумената, односно одговора добијених на захтеве за слободан приступ информацијама и непосредан увид у функционисање управе, односно услужних центара, као и података добијених од других органа. Транспарентност је одређена на основу више од 87 индикатора.

Од укупно 145 градова и општина, Кикинда је рангирана на високом 16. месту по транспарентности са 55 поена. Оцењивана је транспарентност података о буџету, урбанистичким и другим плановима, јавним конкурсима, оцењивани су ценовници јавних предузећа, слободан приступ информацијама од јавног значаја и друго.

Транспарентност рада Скупштине општине оцењена је са 10 поена од максималних 15, а рад јавних предузећа и установа оцењен је са осам од 18 поена, а слободан приступ информацијама добио је три од максималних пет поена.

Жеља и намера Транспарентности Србија јесте да ово истраживање и рангирање постане редовно, годишње, како би се поредио рад и резултати између градова и општина, пратило њихово напредовање (или назадовања) током дужег временог периода и утврдиле области које су најпроблематичније.


 

НАША САМОУПРАВА ИЗНАД ПРОСЕКА

Од Кикинде, према овом истраживању, боље су котиране општине Сента и Чока, док је Зрењанин на 29, а Београд на 96. месту.

Просечна оцена је 40. Оцену изнад 50 има 32 локалнe самоуправe, изнад 60 њих осам, док само једна општина има оцену већу од 70. Прва је општина Параћин са 74, а последње су Смедеревска Паланка и Бела Црква које имају свега 11 поена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *