НАЈИСТАКНУТИЈИМ КОЛЕКТИВИМА И ПОЈЕДИНЦИМА У 2022. ГОДИНИ ДОДЕЉЕНЕ ГРАДСКЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА

  • ПОБЕДИЛО ДОБРО У ЉУДИМА
  • Највише признање коју додељује Град Кикинда, припало Милици Исаков, главној медицинској сестри Инфективног и ковид одељења Опште болнице

 

 

Поводом Дана града, 28. децембра, додељена су највиша градска признања свима који су несебичним трудом и залагањем обележили 2021. годину. Свечаном обележавању и додели награда присуствовали су представници привредног, друштвеног, културног, спортског, политичког живота. Обраћајући се присутнима градоначелник Никола Лукач свим Кикинђанима честитао је Дан града и пожелео им пуно здравља, весеља и радости у Новој години.

Иако је година на измаку била пуна изазова, успели смо свакодневно да остварујемо нове победе у циљу бољег живота. Започели смо, наставили и завршили многе пројекте који ће нам пуно значити у будућности. Завршили смо капитално улагање, нови објекат Градске пијаце. Започета је реконструкција Опште болнице, као и изградња фабрике воде. Циљ нам је да имамо здраву пијаћу воду јер нам је квалитет живота наших суграђана био и остао на првом месту. У сарадњи са Републиком и Покрајином, а највише захваљујући председнику Александру Вучићу, започето је планирање изградње брзе саобраћајнице Сомбор-Кикинда која је од великог значаја за наш регион и развој Кикинде. И у наредној години у плану нам је пуно значајних и пре свега корисних пројеката који ће допринети бољем и мирнијем животу. Надам се да ћу ускоро све обрадовати јер ћу моћи да најавим долазак нових инвеститора који ће омогућити ново запошљавање. Надам се да ће нам наредна година бити најбоља до сада, да ће бити година доброг здравља, развоја и личне среће сваког понаособ –  закључио је Лукач.

Милица Исаков

У име награђених, на указаној части захвалила је Милица Исаков, главна медицинска сестра на Инфективном и Ковид одељењу Опште болнице Кикинда, добитница Награде града Кикинде, највишег градског признања за допринос у очувању здравља грађана Кикинде и пожртвован рад са пацијентима.

-Ову награду делим са својим колегама са којима се раме уз раме борим за здравље наших суграђана. На Инфективном и ковид одељењу раде племенити, млади и савесни људи. Ове две године биле су изузетно тешке за све запослене у здравству, али успевамо да се изборимо са свим недаћама. У име награђених желим да захвалим на указаној части. У нади да ћемо се вратити нормалном животу, да ћемо се гледати, смејати и руковати без наочара, визира, маски, рукавица и скафандера, желим свима добро здравље и срећну Нову годину – истакла је Милица Исаков.

Признање у области здравства „Др Ранко Петровић“ добила је Фанка Секулин Фанча, бабица у пензији, за помоћ у одгајању генерација грађана Кикинде.

-Срећна сам што сам данас у Градској кући и што сам добила ово признање. Дала сам све од себе да помогнем свим мамама и њиховим бебама. Огроман је број новорођенчади које сам упознала. На Одељењу гинекологије радила сам 35 година као бабица, а након тога сам још 15 година била запослена у ординацији др Драгана Ранкова. Желим да поздравим све маме и желим им да им деца одрасту и буду добри људи – рекла је Фанка Секулин.

Гордана Рацков и Арпад Пастор

Признање у области образовања „Др Павле Кенђелац“ уручено је Гордани Рацков и Арпаду Пастору за допринос развоју васпитно – образовног рада, као ауторима најбољег европског уџбеника у категорији уџбеника за први разред основне школе.

Драго ми је што је град препознао наш рад и труд. Уџбеник који смо написали „Дигитални свет 1“ добио је и европско признање. Поносан сам на нашу средину која је препознала колико је важно улагати у знање и учење – рекао је Пастор.

Признање у области културе „Јован Ћирилов“ припало је проф. др Биљани Јеремић за изузетан допринос развоју културе у Кикинди кроз дугогодишњи хорски и педагошки рад. Диригенткиња је хора „Атендите”.

Биљана Јеремић

Уопште није било ни лако ни једноставно радити током најтежих дана пандемије. Ипак, уз пуно љубави, јер музика је та која оплемењује и која нас чини бољим људима, успели смо да унапредимо наш рад. Признање је велика част и задовољство јер је неко препознао колико је важно хорско певање. Привилегија је радити са свим члановима хора „Атендите“ међу којима је доста младих људи, показивати им, објашњавати и учити их коликоје музика значајна у сваком животу – рекла је Биљана Јеремић.

Признање у области спорта „Ника Мирков“ припало је Дајани Бутулији за изузетне резултате у области спорта, кошарке и промоцију града Кикинде које је уместо ње примио њен отац Душан Бутулија. Исто признање уручено је и Душку Петрову за изузетне резултате у области спорта, стрељаштва и промоцију града Кикинде, као и Бранкици Зарић за изузетне резултате у области спорта, стрељаштва и промоцију града Кикинде.

Пријатно сам изненађена овим признањем нарочито јер се такмичим за новосадски стрељачки клуб. Захваљујем представницима града што прате мој рад и моје резултате. Наредна година биће тешка с обзиром на то да треба да се избори виза за Олимпијске игре. Европско пренство следеће године одржава се у Норвешкој, али је још увек непознаница како ће и под којим условима бити организовано с обзиром на епидемиолошку ситуацију. Наредне године је и Светско првенство, а на мени је да се трудим и постигнем свој максимум – напоменула је Бранкица Зарић.

Душко Петров имао је успешну спортску годину иза себе, а нада се још бољим резултатима у годинама које долазе.

Захвалио бих граду, пре свих, градоначелнику Николи Лукачу уз чију помоћ сам се пре годину и по дана вратио у матични клуб, што ми је била жеља. Ово се испоставило као одличан потез и за град, и за клуб и за мене. Прошле године били смо 29. на табели, а ову завршавамо на шестом месту. Импонује признање које се добија од свог града. Уједно оно је ветар у леђа да остварим још боље успехе – открио је Петров.

Сандра Станковић

Признања у области привреде и предузетништва „Стефан Бон“ добили су Сандра Станковић, иконописац, за посебан допринос развоју женског предузетништва и неговање традиције старих заната и Дејан Ћирић, власник фирме „Тунинг мобиле“, за посебан допринос развоју приватног предузетништва у Кикинди.

-Велика је част бити у овом друштву награђених. Награда је и обавеза да наствимо да развијамо предузетништво. Моја фирма ове године слави 15 година рада, а протекле две године биле су веома тешке за рад, али успели смо да пребродимо све недаће и да истрајемо у свом раду – додао је Дејан Ћирић.

Сандра Станковић, иконописац, љубав према овом занату пренела је и на ћерку. Иконописачка радња отворена је од 2000. године.

Признање је круна мог досадашњег рада и преостаје ми само да на њу додајем бисере. Значајно је јер долази од Кикинђана, мојих суграђана. Када те нагараде они који те познају и прате твој рад нема ништа значајанијег. Велики део ове награде припада Општем удружењу предузетника које је уз мене од првог дана. Поклањам је, пре свега, мојој породици, деци која су правдала све моје изостанке када сам била одсутна због посла, као и пријатељима, познаницима, мојим купцима који купују иконе и помажу ми да опстанем у овом послу већ 21. годину – сазнајемо од Сандре Станковић. 

Признања у области хуманости и добротворног рада „Меланија Николић Гаичић“ додељена су Александру Талеском, ватрогасцу, за хуманост и Слађани и Јовици Батански, власницима радија „Ами”, за дугогодишњи хуманитарни рад.

Александар Талески

-Нашао сам се у правом тренутку, у право време и на правом месту. Урадио сам оно за шта сам обучен иако нисам био у служби. Драго ми је што сам успео да спасим људски живот и захвалан сам свима који су ме предложили за награду, као и онима који су ми је доделили – казао је Талески.

Власници радија „Ами” истичу да им награда пуно значи, нарочито Слађани која је наставила посао који је започео њен отац пре више од 25 година.

-Када можете да помогнете другима, то је уве леп осећај. Осетили смо потребу да се ми укључимо и учинимо нешто добро током најтежих дана епидемије вирусa корона. Обезбедили смо бесконтактне топломере за кикиндске школе, ранијих година организовали смо и поделу пакетића за најмлађе, а радо се одазивамо свим хуманим акцијама чији је циљ да се помогне суграђанима, пре свега деци. У томе имам подршку читаве породице, али и тима радија „Ами” – рекла је Слађана Батански.

Постхумно је додељено и признање града Кикинде за развој спорта Петру Чонградину, за немерљив допринос развоју спорта, нарочито атлетике, у Кикинди кроз рад са генерацијама младих спортиста. У име породице награду је примио Срђан Милосав.

Захвалио бих на награди у име породице Чонградин. Петар Чонградин преминуо је ове године, био је атлестки тренер, дугогодишњи спортски радник и узор многим генерацијама. И мени је био тренер и позитивно је својим саветима и залагањем утицао на све нас који смо се бавили овим спортом – рекао је Милосав.