НАЈАВЉЕНО ДОНОШЕЊЕ СТРАТЕШКОГ ДОКУМЕНТА О ПИТАЊУ ДЕМОГРАФИЈЕ

  • У ЦИЉУ ОБНОВЕ НАТАЛИТЕТА
  • Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић у радној посети Кикинди. Теме састанка биле су брига о породица, популациона политика, демографски проблеми

 

Србија је у току 2020. године изгубила 45.000 људи, што је бројчано гледано град величине Шапца. Како би се демографска слика поправила, потребан је стратешки приступ проблему, а тим поводом министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић посећује локалне самоуправе како би се упознао са ситуацијом на терену. Резултат радних посета биће стратешки документ који ће се суштински бавити решавањем проблема демографије.

Ми смо народ који изумире и то убрзано и морамо да урадимо нешто стратешки. Уколико не зауставимо овај тренд, у Србији ће 2050. године живети четири милиона људи, од тога ће три милиона живети у Београду. Проблем демографије је проблем свих проблема у Србији. Потребно је да га решавамо фундаментално – истакао је министар.

У оквирима демографских изазова, велики проблем представља однос послодавца према запосленој жени. Пракса је показала да жене које се врате на посао прелазе на нижа радна места уз мању плату, на разговору за посао постављају се питања о плановима за заснивање породице, а у појединим случајевима дешава се да постоји ставка у уговора која обавезује потписнице да следећих пет или десет година неће имати деце.

На који начин можемо да спречимо, говорим и евентуалним законским интервенцијама, људе који се тако понашају према основном елементу демографија, а то је жена? Уколико то не решимо, немамо никакву шансу. На страну и новац и стимулација и стварање услова да се живи ван великих центара, ако имамо такав однос. Како можете да очекујете од жене која је у таквом положају да има треће дете?– упитао је Дмитровић.

На лошу демографску слику утиче и одлив младих и стручнoг кадра, што није спецификум само за Србију, већ цео регион. Управо ово група становништва може да поправи демографију, а на који начин је потребно стимулисати их да би остали у Србији биће једна од тема у стратешком документу, најавио је министар.

Демографске прилике на државном осликавају се и на локалном нивоу, а град Кикинда реализујући мере социјалне и популационе политике бори се против беле куге. Из градског буџета ће ове године бити издвојено 145 милиона динара за социјалну политику, од чега је 90 милиона усмерено на мере популационе политике.

Сви смо свесни да нам демографија не иде наруку, ако како Град, тако и Држава апсолутно ће спровести све мере да би повећала наталитет, али пре свега да породицама омогућимо боље услове за подизање деце, за живот породице, а Кикинда је познат по томе да је изузетно безбедан град. Наставићемо да издвајамо средства за бригу и породици, а у сарадњи са Владом Републике Србије учинићемо још више да омогућимо бољи амбијент за живот и рад свих породица на територији града Кикинде – рекао је Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

Након разговора са челницима локалне самоуправе, Дмитровић је изразио наду да ће састанак дати позитивне резултате, а представљене мере и планове Града Кикинде окаркатерисао је као врло охрабрујуће.

ПРОБЛЕМ ДЕМОГРАФИЈЕ ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ ПРОБЛЕМА У СРБИЈИ. ПОТРЕБНО ЈЕ ДА ГА РЕШАВАМО ФУНДАМЕНТАЛНО – ИСТАКАО ЈЕ МИНИСТАР ДМИТРОВИЋ