НАДМЕТАЊE ЗА ЗАКУП ДРЖАВНИХ ОРАНИЦА

  • ЦЕНУ ОДЛУЧИВАО И ИНАТ
  • Хектар земље у Б.В.Селу премашио и 54 хиљаде динара. Учесници лицитације свесно преплатили реалан износ, како кажу- из ината

 

У свих десет катастарских општина завршен је први круг надметања за издавање државне земље у закуп. Од 6.700 хектара издато је 2.640 хектара. Највише интересовања било је за за земљу у Банатском Великом Селу, Банатској Тополи и Руском Селу. Просек за оранице у Банатском Великом Селу достигао је 50.000 динара за хектар јер ратари нису успели да се договоре око поделе парцела. Највиша постигнута цена у овом месту је 54.507 динара, а ниједан хектар није издат без подизања цене. Међу онима који је највише лицитирао је и пољопривредник Драган Јеличић.

Желео сам да докажем пољопривредницима који изигравају финансијску силу да у селу да не могу да раде шта хоће. Ове цене нису економски оправдане, али смо их подизали из ината. Нисам закупио много земље, али све што сам узео сам преплатио – каже Јеличић.

И Перо Латиновић, пољопривредник из истог места, слаже се са Јеличићем.

Са овим ценама нема зараде. Примера ради, уколико на државној њиви сеју сунцокрет и роди 20 метара по јутру по цени од 30 динара то је 60.000 динара, а толико се плаћа само закуп. Где су трошкови обраде земље, сетве, прскања, жетве и многи други – додаје Латиновић.

И у Банатској Тополи није било договора. У овом селу просечна цена за хектар је око 40.000 динара, а највиша постигнута је 50.687 динара за хектар. Недељко Берак, директор „Галад Матијевића“, који је такође учествовао у лицитацији напомиње да је земље мало, а заинтересованост је велика, те је то довело да цене буду нереалне.

Попут пољопривредника у поменута два села, ни Рускоселци нису успели да нађу зајeднички језик, тако да је у овом селу највиша постигнута цена за хектар 51.248 динара, а у овом месту издато је и свих 109 хектара. У осталим селима и у Кикинди већина државне земље издата је по почетним ценама.

Петар Жигић, председник Комисије за издавање државне земље у закуп, по завршетку лицитације истакао је да је остало 4.100 хектара земље за други круг. Од тога 1.500 хектара су Пашњаци велике дропље.

Како се већина земље издаје у десетогодишњи закуп, очекујем да ће надлежно министарство дати сагласаност за други круг лицитације државне земље која би могла да се одржи почетком следеће године. Подсетио бих пољопривреднике да је издавање државне земље у подзакуп строго забрањено и да ће се обављати појачане контроле – напоменуо је Жигић.

Као и увек, најмање интересовање било је за сајанску земљу. На овом јавном надметању учествовао је један понуђач тако да је од 1.214 хектара издато свега 32.