НАБАВКА УЏБЕНИКА И ПРИБОРА ПРЕД ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

  • ОПРЕМАЊЕ ЂАКА ИЗАЗОВ ЗА БУЏЕТ
  • За једно дете, од куповине ранца, преко свески до оловке потребно је у просеку издвојити око пет хиљада динара, док комплет уџбеника за ученике нижих разреда основне школе кошта од 5.500 до 7000 динара, а за ђаке од петог до осмог разреда од 12.000 до 18.000 динара

 

Трошкови припреме ђака за нову школску годину представљају озбиљно планирање кућног буџета. До 1. септембра неопходно је најпре набавити уџбенике и школски прибор, а потом је ту и куповина додатне опреме. Kако би ублажили удар на кућни буџет, родитељи прибегавају куповини на рате, а многи се опредељују и за набавку половних књига, уколико је то могуће. У односу на претходну годину цене нових књига се нису мењале и комплет уџбеника за ученике нижих разреда основне школе кошта од 5.500 до 7000 динара, док је за ђака од петог до осмог разреда потребно издвојити од 12.000 до 18.000 динара.

Ми смо сезону кренули априла, са претплатом уџбеника. Родитељи долазе са поруџбеницом, отплаћивање је могуће на четири месечне рате и преузимање је августа уз ваучер од 10 одсто. Родитеље деце од првог до четвртог разреда у 90 одсто случајева одлучују се за куповину целих комплета. Kада су у питању ђаци од петог до осмог разреда, у 60 одсто случаја купују се цели комплети, а остали докупују. Најпре покушају да се снађу за половне и купе оно што недостаје – предочила је Сандра Тркуља, пословођа књижаре „Службени гласник” у Kикинди.

Kада су у питању половне књиге, епидмија вируса корона и онлајн настава допринели су томе да су ове године оне поприлично очуване и за један уџбеник у СТР „Фамилија“ потребно је издвојити око 200 динара. Kао и претходних година, у овој радњи је потражња већа у односу на понуду. Према речима Браниславе Ћирић, власнице радње, прикупљање спискова за уџбенике потребне за наредну школску годину креће већ на пролеће и родитељи који благовремено крену са набавком истих успевају да пронађу све што траже.

Ми смо наставили са праксом бесплатног преузимања и поклањања уџбеника за децу од првог до четвртог разреда. За више разреде, осим осмака који морају да имају нове књиге, некако успевамо да задовољимо тржиште. Што касније добијамо спискове, теже успевамо да га у потпуности и испоштујемо. Јављамо и за појединачне књиге. Јесте то мало, али је велика уштеда за једну породицу. За средњошколце је највећа потражња за уџбенике првог разреда, а како разреди одмичу, она је све мања. Уџбеници општих предмета се још и продају, али стручне књиге слабо, њих желе да задрже – испричала је Бранислава Ћирић.

Трошкове набавке уџбеника прати набавка школског прибора. За једно дете, од куповине ранца, преко свески до оловке потребно је у просеку издвојити око пет хиљада динара. Kуповна моћ грађана утицала је и на то да се за 1. септембар сада махом пазари само неопходно за почетак школске године.

Сезона је слабија од претходне, а много слабија од оних раније. Осети се последица пандемије која нас је задесила, а са друге стране све је мање деце. Деведесетих година се у први разред уписивало око 1200 првака, а ове године уписано је нешто више од 430 деце. Поред тога, ту је и несташица пара и све то смањује потребу за школским прибором. Смањила се потражња, људи купију само неопходно, у минималним количинама. Добра ствар је што у бранши књижарства нема великих поскупљења – рекао је Милан Липован, власник књижаре „Папирус“.

Цене школских торби крећу се од 2350 до 6700 динара, мале свеске су од 25 до 60 динара, велике од 60 до 105 динара. Мале свеске тврдих корица су 90, а велике 150. Графитне оловке коштају од 15 до 50 динара, дрвене бојице од 180 до 400 динара.